Modelářské poklady rozšířily stálou expozici v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují

20. říjen 2019 10:16

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují nabízí návštěvníkům několik novinek. Mezi nimi je například nová stálá expozice. A podle vedoucího Pavla Frydrycha jde o poklady mezi modeláři. Podrobnosti zajímaly reportérku Janu Házovou, která se proto do netradičního muzea vypravila.

Stojíme uprostřed Muzea papírových modelů v Polici nad Matují. Co se zde změnilo?

Čtěte také

„Na krátkou dobu tady máme výstavu, která se jmenuje 30 let Minibox. Ta mapuje modelářskou práci pana architekta Milana Weinera. Minibox je název jeho vystřihovánek a 19. listopadu to bude přesně 30 let, co vyšel první minibox v časopise Abc," vysvětluje Pavel Frydrych.

Jedná se především o modely automobilů. Ale jsou tady vidět i nějaké modely zámků, hradů a dalších památek.

„Minibox vlastně vzniknul jako táborová hra pro děti s fyzickým postižením, které se účastnily pionýrských táborů. Tedy ony první modely byly velice jednoduché. Potom se jejich obtížnost stupňovala až do dnešních miniboxů, které jsou už velmi složité. Ale vždy u vystřihovánky existuje také varianta, že si můžete slepit jednoduchý model nebo složitý."

Touto výstavou nastala v muzeu trvalá změna

„My jsme rozšířili stávající expozici díky tomu, že pan Milan Weiner zapátral ve svém archivu a přivezl několik krásných miniboxových krajinek. Takže jsme vytvořili nahoře malý prostor, kde prezentujeme tři miniboxové krajiny. Velice zajímavé je, že tam máme první model Skalky a Podskalí, což jsou už takové téměř legendární vystřihovánky. Konečně je máme u nás v muzeu a už je nepustíme z rukou," usmívá se Pavel Frydrych.

Modelářské poklady v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují

Naproti sálu architektury, který se otevíral před dvěma lety, byl teď vytvořen prostor pro skvělé modely pana Weinera.

Čtěte také

Stoupáme do druhého patra budovy, kde se nachází nová expozice. Jsou tady dva velké panely plné droboučkých papírových modelů.

„I v malé místnosti se mohou odehrávat velké věci. A tohle je ukázka toho, že minibox je vyloženě multifunkční. Protože modely jsou vlastně poskládané tak, jak to zrovna chtěla fantazie autora. Tedy vzniklo něco úplně jiného, než si koupíte v oné vystřihovánce," dodává Pavel Frydrych.

Část expozice Milana Weinera, autora legendárního miniboxu, zůstane v polickém muzeu natrvalo. Jeho krátkodobá výstava zde bude k dispozici návštěvníkům až do konce ledna 2020. 

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související