„Papírový král“ Richard Vyškovský má svoji expozici v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují

5. červenec 2020 15:23

Polické Muzeum papírových modelů připravilo novou expozici pro návštěvníky. Kvůli jednomu z nejvýznamnějších českých modelářů přibyla k prohlídkové trase dokonce jedna celá místnost. Ta je věnovaná významnému českému modeláři, který se svému koníčku věnoval více než 50 let. Mezi jeho díla patří skutečné skvosty známé svou precizností a náročností.

„Teď se přesuneme ještě o kousek dál a změny oproti stavu před půl rokem jsou na první pohled patrné a viditelné," říká Pavel Frydrych, vedoucí Muzea papírových modelů v Polici nad Metují.

Vstupujeme do výstavního prostoru v prvním patře.
„My jsme nucenou přestávku, která vyplynula z nouzového stavu, využili k tomu, že se tady bouralo, prášilo a budovalo. Rozšířili jsme tak expozici o nový sál, který se se jmenuje Sál Richarda Vyškovského. Je tedy věnován pouze a jen tomuto jednomu jedinému modeláři, papírovému králi Richardu Vyškovskému."

Je tady hodně zbrusu nových vitrín

„Richard Vyškovský byl nejplodnější z modelářů. Za více než 50 let svého života, kdy se věnoval navrhování papírových modelů a výrobě vystřihovánek, tak publikoval po různých časopisech více než 1 200 stránek vystřihovánek."

Čtěte také

Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují tedy představuje jen část tvorby tohoto legendárního českého modeláře.

„Tady je naprostý zlomek modelů Richarda Vyškovského. Ale snažili jsme se zachytit rozmanitost a pestrost jeho práce. Takže jsou tu vedle sebe vidět modely architektury a stavební techniky, lodě, letadla, a také nádherný model Pražského hradu. Jsem moc rád, že se nám nakonec podařilo sehnat takový "svatý grál" českých papírových modelářů, a to je kompletní model městské památkové rezervace."

Jdeme se podívat ještě na jedno zajímavé místo a tím je pracovní stůl.

Čtěte také

„Je to pracovní stůl, který nám byl zapůjčen z pozůstalosti pana Vyškovského. U tohoto stolu opravdu pracoval. Co na něm vidíme, tak jsou různé modelářské potřeby. Jeden z modelářů napsal, že pokud tohle se nestane poutním místem všech našich modelářů, tak už neví, které místo by to mělo být," dodává Pavel Frydrych.

Kdo by se chtěl do Muzea papírových modelů v Polici nad Metují na Náchodsku podívat nejen na novou expozici, tak má možnost během celého týdne od pondělí až do neděle, vždy od 9:00 do 17:00 hodin.

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují
V době plastů se rádi vracíme k papíru a objevujeme jeho kouzlo a možnosti s ním pracovat. Papír je příroda. A papírové modelářství lidi sdružuje, podněcuje a obohacuje.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související