V Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují vzniká expozice nejznámějšího českého modeláře

22. březen 2020 10:15

Nové výstavní prostory začalo chystat Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují. V nich vznikne expozice předního českého modeláře. Návštěvníci by do nově zpřístupněné části budovy měli poprvé vstoupit v polovině května. 

„Já vám teď ukáži prostory, které se budou měnit a ve kterých vznikne sál Richarda Vyškovského. Jdeme do patra," Pavel Frydrych, vedoucí Muzea papírových modelů v Polici nad Metují nás vede do prvního patra budovy, kde je už několik místností obsazeno stálými expozicemi. Ale těch dveří je tu spousta.

Čtěte také

Stěna šikovně přepažuje velkou chodbu a za ní už jsou uloženy krabice a police, zkrátka takový depozitář.

Otevíráme jedna dveře a za nimi se nachází opět několik místností.
„Polovina tohoto prostoru zůstane jako depozit, v druhé polovině vznikne nová expozice. Bude to sál věnovaný Richardu Vyškovskému, což je nejznámější a nejplodnější autor papírových modelů v České republice nebo v Československu."

Přecházíme do druhé místnosti, která bude zpřístupněna návštěvníkům. Jak se sem budou dostávat? Přes onu dlouhou chodbu, kterou jsme přišli?
„Ne, tady se plánují stavební úpravy. Takže ve stěně, která je přímo naproti nám, vznikne otvor o velikosti zhruba 2 x 2 metry, kterým se sem bude vstupovat. Za námi bude vybourána příčka, takže vznikne takový prostor ve tvaru písmene L. Potom už se jen místnost zabydlí vitrínami."

Čtěte také

Co to pro muzeum znamená, že má nyní možnost opět rozšířit prostory, ve kterých bude vystavovat?
„V dlouhodobém plánu muzea je počítáno s tím, že se budeme rozšiřovat. Tedy je to vlastně naplnění nějaké dlouhodobé vize. A druhá veš je, že k této akce mám osobně velikou radost. Protože pan Vyškovský je takovým guru papírových modelářů. A kde jinde by měl mít postavený pomník, než tady v Muzeu papírových modelů."

A Pavel Frydrych hned doplňuje.
„Mohu už nyní říct, že jsme se domlouvali s jeho synem a jako takovou naprostou perličkou je, že nebudeme mít v naší expozici jen modely pana Vyškovského, ale budeme zde mít přímo jeho pracovní stůl spolu s jeho pomůckami, se kterými pracoval."

Vyklízecí práce už v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují začaly a ony stavební jsou v plánu od příštího týdne.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související