Stavebnice Merkur oslaví v příštím roce 100. narozeniny. V Polici nad Metují má své muzeum

3. únor 2019 09:30

Muzeum Merkuru chystá letos několik novinek. Chce se tak připravit na 100. výročí vzniku unikátní stavebnice, které připadá na příští rok. Do Police nad Metují se mezi šroubky a kovové díly vypravila reportérka Jana Házová.

Eiffelova věž, vlakové soupravy, nebo třeba i výukové stavebnice a roboti. Na to vše láká návštěvníky muzeum Merkuru.

Přes čočkostroj Otto Wichterleho po dnešní robotiku. Merkur učí děti prakticky vnímat techniku

Stavebnice Merkur ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pojďte si hrát! Protože jakmile se dostane malému klukovi do ruky stavebnice Merkur, tak to ani jinak nejde. Tento stavebnicový fenomén se narodil už ve 20. letech 20. století v Polici nad Metují, kde se vyrábí dodnes. A má tam také své kouzelné muzeum. 

Historii legendární stavebnice zná podrobně majitel polického muzea Jaromír Kříž: „Vzniklo to v roce 1920. Ony výrobky se jmenovaly Inventor. Dokonce to mělo i svou značku ve Spojených státech Amerických. Ale v roce 1925 to bylo přejmenováno na Merkur. A teď, jak jsme začali dělat učební pomůcky, tak se vše změnilo."

Stavebnice pomáhá díky novým učebním pomůckám také na školách druhého stupně. A k výuce je používají i žáci středních škol.

02921074.jpeg

„Naučí se konstruovat, naučí se všem technickým základům. Naučí se také inovovat a jsou to také základy pro vědeckou práci. A to studenty nutí k dalšímu vzdělávání," vysvětluje Jaromír Kříž.

Celou jednu místnost muzea vyplňuje ocelové město. Jeho stavba byla inspirována románem Julese Verna. Město je postaveno převážně z červených součástek a neustále se rozšiřuje. V původní velikosti ocelové město, přes které také projíždí modely vlaků, obsahovalo přes 500 součástek.

„Tento model váží už něco kolem jedné tuny. A je také zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako největší taková stavba," dodává Jaromír Kříž.

A muzejní exponáty se stará Alena Křížová. Jak sama přiznává, pečovat konkrétně o ocelové město, není vůbec jednoduché: „Hadr a zase jen hadr. Občas to vezmeme i vysavačem, takže to pořádně prokoukne. Ale opravdu nejzákladnější pomůckou je hadr do ruky. A je to náročné."

Čtěte takéNejznámější česká hračka MERKUR

Paní Alena má ovšem v muzeu ještě další úlohu. Kovovým prvkům se totiž snaží vdechnout trochu života.
„Staráme se tady o to, aby to hezky vypadalo. A máme tady i kytičky. Manžel sem přidává onu studenou krásu a my to chceme tou živou krásou trošičku zjemnit."

Merkur tedy v příštím roce oslaví stoleté výročí. Při té příležitosti chce muzeum v Polici nad Metují rozšířit expozici vláčků velikosti 0. Hotová bude už do začátku letošní turistické sezóny.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související