Novopačtí se po dlouhých letech dočkají. Stavba dlouho očekávaného obchvatu kolem města brzy začne

2. září 2022 08:04

Silničáři už za pár dní začnou se stavbou dlouho plánovaného obchvatu Nové Paky. Vznikne v úseku Kumburský újezd Vidochov. Náklady se mají pohybovat kolem 1,3 miliardy korun. Kdy práce odstartují a jak náročné budou? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Na pátek 2. září 2022 je naplánováno oficiální poklepání na základní kámen stavby obchvatu Nové Paky. Potom se má stavební firma přemístit na staveniště a kolem 26. září by se už práce měly opravdu rozjet naplno.

Čtěte také

Stavba podle silničářů i vedení města nebude úplně jednoduchá. Obchvat má mít délku přes 8,5 kilometru a jeho součástí bude celkem 16 mostů, dvě okružní křižovatky a přes 4 kilometry protihlukových stěn.

Trasa začne v Kumburském Újezdu a skončí ve Vidochově. Tam se potom napojí na známou silnici do Krkonoš. Realizace některých mostů ale bude podle tajemníka novopacké radnice Zdeňka Suchardy dost komplikovaná. Jeden moc například překlene železniční trať, další rybník. Tento most má být například dlouhý 230 metrů.

Proč je tento nový dopravní tah tak důležitý?

Čtěte také

Protože podle vedení města a také spousty občanů a podnikatelů, se kterými jsem hovořila, tak doprava přes Novou Paku je opravdu často velmi hustá a dá se říct, že stále ještě dál houstne.

Zejména před víkendy a pak v neděli, kdy do hor především v zimě míří mnoho turistů. Často je silnice vedoucí městem zcela ucpaná, vznikají tu dlouhé kolony. A provoz někdy doslova stojí. Podle statistik totiž ve špičkách denně projede Novou Pakou na 20 tisíc vozidel.

Připomeň, proč se na zahájení stavby obchvatu Nové Paky tak dlouho čekalo?

Čtěte také

O obchvatu Nové Paky se uvažovalo už od II. světové války. V 70. letech minulého století se potom začalo s vyměřováním trasy a konečná verze nové silnice byla schválena v roce 2004. A od té doby se termín zahájení stavby obchvatu kvůli výkupům pozemků nebo neodkladným výběrovým řízením neustále odsunoval.

Teprve před několika dny skončil archeologický průzkum a tak stavební práce nyní konečně mohou začít.

Spustit audio

Související