Kamiony budou Věkoše a Pouchov v Hradci Králové trápit i dál. Chybí totiž severní obchvat města

28. únor 2020 10:24

Už téměř dvě desetiletí trápí obyvatele královéhradeckých částí Pouchov a Věkoše nárůst nákladní dopravy. Ulicemi Pouchovská a Velká míří do Skladištní oblasti denně stovky nákladních aut. Ty nejenže devastují silnice, ale zároveň ohrožují chodce a cyklisty. V dopravní špičce je problém silnici vůbec přejít.

Omezení nákladní dopravy v královéhradeckých ulicích Pouchovská a Velká bylo hlavním tématem veřejné schůze občanů s vedením města.

Čtěte také

Zástupci magistrátu dokonce obdrželi petici za zklidnění dopravy v této lokalitě. Pod tou bylo připojeno pět stovek podpisů.

„Záměrem této petice je hlavně omezit průjezd z důvodu toho, že se jedná o obytnou zónu. Denně tady projede velké množství tranzitní nákladní dopravy, která směřuje do ulice Vážní, konkrétně Skladištní oblasti," vysvětluje zástupce petentů Lukáš Urban.

Podle údajů z posledního sčítání dopravy, které Ředitelství silnic a dálnic udělalo v roce 2016, projelo Pouchovskou ulicí denně více než 10 tisíc aut. Vozidla nad 3,5 tuny sice mají omezenou rychlost na 30 km/h, ale to podle zástupců Komise místní samosprávy ke zklidnění situace nepomohlo.

Lidé požadují omezení tonáže vozidel

Pomoc při jednání s příslušnými orgány státní správy přislíbil náměstek primátora z ODS Jiří Bláha.
„To asi zkusit můžeme, je ale otázka, nakolik se to povede. Protože nadřazený dopravní systém vyžaduje svoje. Někudy ty kamiony prostě pustit musí."

Doprava v Hlaváčově ulici v Pardubicích

Že to bude ještě běh na dlouhou trať tuší i předseda KMS Pouchov - Věkoše Zdeněk Petr.
„Něco slíbit je velice jednoduché. To jsme už jsme se na těch dřívějších veřejných schůzích dozvěděli. Tady spíš půjde o to, že musíme tu přislíbenou možnost využít a jednání prohloubit dál. Až k těm správným lidem, kteří s tím dokáží opravdu něco udělat."

Čtěte také

Případné omezení tonáže by zamezilo také dalšímu poškozování povrchu silnice v ulicích Pouchovská a Velká. Ta je v majetku Královéhradeckého kraje. Ten sice počítá s opravou povrchu, ale termín zahájení je zatím v nedohlednu.

„Museli jsme vyprojektovat nové odkanalizování těchto ulic. Máme projekt hotový a teď je nutné projednat všechny pozemky, dostat k tomu věcná břemena, souhlasy na pozemky a požádat o povolení této kanalizace. Takže nechci říkat nějaký termín realizace," říká za Údržbu silnic Královéhradeckého kraje Jiří Koutník.

Do budoucna by měla dopravě v této lokalitě ulehčit takzvaná Severní tangenta. Ta by se podle optimistických odhadů mohla začít stavět nejdříve v roce 2027.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související