Kamion neplatící mýto odhalíme téměř při každé službě, říkají celníci hlídkující na dálnici D11

31. leden 2020 10:42

Nový mýtný systém funguje v České republice dva měsíce. Od začátku prosince se změnily také kontroly výběru mýta, celníci při nich používají modernější technologie. Celní správa od té doby odhalila více než 1 700 případů, kdy řidiči kamionů nebo autobusů mýto nezaplatili správně. 

Typická kontrola kamionu na hradecké dálnici D11. Hlídka celní správy zkoumá náklad a také kabinu.

Čtěte také

To, že mýto polský řidič zaplatil správně, je ovšem jasné už dopředu, vysvětluje uvnitř nové dodávky jeden ze členů hlídky.
„Tady si vyjíždíme přijíždějící vozidla. Je tam čtecí zařízení s pohledovou kamerou, které nám vyhledává, zachytává a čte registrační značky přijíždějících vozidel."

Sedíme u velkého monitoru a vidíme záběry z kamery umístěné na střeše automobilu. Co všechno můžeme vyčíst?
„Jestli je vozidlo vybaveno jednotkou, jestli je ta jednotka aktivní, způsob platby mýtného. Vidíme také kolik má řidič v jednotce nastavený počet náprav, protože to je důležité při výpočtu mýta."

Teď vidíme, že všichni, kteří momentálně projeli, mají placení mýta nastaveno v pořádku.
„Ano, v tomto momentě a u těchto projíždějících vozidel není žádný incident."

Celní správa kontroluje placení mýtného na dálnici D11

Pokud by celníci zjistili, že některý řidič nezaplatil, co se bude dít potom?
„Jedeme za ním. Protože my dostáváme informace z palubní jednotky a vidíme, kde se vozidlo nachází. A snažíme se jej dojet, aby incidenty nebyly větší a přestupce neměl potom sankci větší."

Čtěte také

Prohřešek při placení mýta odhalí hlídka tady v Královéhradeckém kraji téměř při každé službě.

Celorepubliková čísla doplňuje za celní úřad Jitka Fajstavrová.
„Nový mýtný systém je založen na satelitním systému. Celní správa za poslední dva měsíce zjistila více než 1 700 porušení. Jednalo se zejména o chybně nastavený počet náprav, případně nefunkční nebo chybějící palubní jednotky. Za tato porušení jsme uložili pokuty přesahující jeden milion korun."

Na místě můžou dát celníci za špatné zaplacení mýta pokutu 5 tisíc korun, ve správním řízení pak může být pokuta až stotisícová.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související