VIDEO: Nedovolené předjíždění kamionů na dálnici D11 zaznamenala kamera z policejní helmy

25. červenec 2019 11:40

Dálniční policisté z Prav se neustále setkávají v rámci běžného výkonu služby s neukázněnými řidiči nákladních vozidel, kteří při předjížděcím manévru omezují a zpožďují provoz za sebou, a to i o několik desítek sekund či minut. Velice často se na tomto úseku dálnice jedná o spěchající řidiče nákladních vozidel cizí státní příslušnosti. 

POLICEJNÍ VIDEO: Chvilka nepozornosti na D11. Odbočovací manévr vyústil v dopravní nehodu

Odbočovací manévr vyústil v dopravní nehodu na dálnici D11

Krátce po půl desáté dopoledne ve čtvrtek 11. července 2019 přijal operační důstojník na tísňové lince oznámení o dopravní nehodě, která se stala na dálnici D11 u exitu číslo 68 (Chýšť).

V uplynulých dnech se na dálnici D11 podařilo policistovi na motorce zachytit na policejní kameru hned dva téměř identické případy.

Z obou videozáběrů je zřejmé, že řidiči kamiónů přesahující délku sedmi metrů předjížděli jiné vozidlo, přestože na jeho předjetí neměli dostatečnou rychlost. Svou výrazně nižší rychlostí v levém pruhu pak omezili ostatní vozidla.

Policista jedoucí na motorce kamiony nejdříve vyvedl do bezpečnějšího prostoru nejbližšího exitu, kde je následně zastavil a přestupek s nimi projednal.

Nedovolené předjíždění kamionů na dálnici D11 zaznamenala kamera z policejní helmy

„Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500 kg a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, nesmí předjíždět jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou rychlost, takže by omezil v jízdě ostatní vozidla svou výrazně nižší rychlostí jízdy," uvádí platná česká legislativa ve vztahu k provozu na dálnici.

VIDEO: Opilého a zdrogovaného řidiče kradeného auta zadržela policie na dálnici D11 u Hradce

Opilého a zdrogovaného řidiče kradeného auta zadržela policie na dálnici D11 u Hradce Králové

Ve čtvrtek 13. června v 5 hodin ráno zadrželi policisté Pohotovostního a eskortního oddělení ve spolupráci s dálničním oddělení Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje vozidlo Mercedes Benz, které bylo odcizeno v Praze. 

Policisté oznámili v obou případech podezření ze spáchání přestupku místně příslušnému správnímu orgánu k dořešení, a protože existuje důvodná obava, že by se mohli tito řidiči cizí státní příslušnosti správnímu řízení vyhýbat, uložili jim policisté na místě jako „jistinu“ kauci. V obou případech šlo o kauci ve výši 10 000 korun.

Letos na D11 policisté již evidují 26 takových případů a ve 14 případech z nich byla zahraničním řidičům uložena kauce celkem za 132 tisíc korun.

Jedná se o velmi závažné porušení pravidel silničního provozu, které může vést i k fatálním tragickým dopravním nehodám. Za výše uvedené přestupkové jednání hrozí řidičům ve správním řízení pokuta ve výši 5 - 10 tisíc korun, k tomu zákaz činnosti od 6 - 12 měsíců a přičteno 7 trestných bodů.

Nedovolené předjíždění kamionů na dálnici D11 zaznamenala kamera z policejní helmy
autor: baj | zdroj: Policie České republiky

Související