Revitalizace centra Nové Paky za víc než 20 milionů končí. Město je vstřícnější pro chodce i řidiče

5. srpen 2019 11:00

V Nové Pace byla dokončena rozsáhlá revitalizace několika prostranství, která město architektonicky i funkčně více propojila. Stavební práce město udělaly především bezpečnější pro chodce a vstřícnější pro řidiče.

Změnou ergonomie ulic Komenského, V Aleji a Gebaureova získala Nová Paka mnohem bezpečnější vjezd do centra. Dopravně nejexponovanější byla dříve zejména ulice Komenského, kterou denně projelo až 6 000 aut a přejít ji byl mnohdy kousek pro kaskadéry.

Bezpečnější centrum

Při revitalizaci ulice v délce 293 metrů se z dvousměrné komunikace stala jednosměrná s omezenou rychlostí na 30 km/h, zúžil se prostor pro auta, rozšířily se chodníky, vznikla nová místa pro bezpečné přecházení a celý prostor se stal bezbariérový.

Čtěte také

Obnova začala u ČSOB, kde navázala na již dříve rekonstruovaný chodník z ulice Legií. Zde vyrostl první vyvýšený přechod pro pěší. Přibylo i několik dalších vyvýšených míst se zádlažbou.

Zúžení vozovky na jeden jízdní pruh zároveň umožnilo přeorganizovat parkování, které je nyní jednotně podélné a místo 31 vzniklo nově 35 parkovacích míst. Nevyhovující chodníky dostaly nový kvalitní povrch, který zdobí kombinace mozaiky z řezaného a štípaného kamene.

Pod nově založeným stromořadním s 19 novými stromy se objevily pohodlné lavičky. Sjezdy a přechody mezi chodníkem a vozovkou nyní snadno zdolají i lidé na vozíku a maminky s kočárky. Parter doplňují stojany na kola, sedací prvky nebo zahrazovací sloupky, z nichž některé jsou osvětlené.

Komenského ulice v Nové Pace

Praktické úpravy proběhly i na křižovatce Na Tržišti na rozhraní Komenského ulice a Masarykova náměstí. Tento prostor býval nepřehledný a nebezpečný jak pro řidiče, tak pro chodce. Posunem křižovatky hlouběji do prostoru náměstí se celý úsek zpřehlednil a je bezpečnější. Chodce chrání zpomalovací vydlážděný práh s místem pro přecházení.

Kultivace Zbořeniště

Zvláštní kapitolou byla revitalizace prostoru po 10 domech zbouraných ve 3. čtvrtině 20. století s příznačným názvem „Zbořeniště“. Definitivní podobu dostane prostranství až po zapracování do komplexního projektu revitalizace celého města. Současné úpravy jsou dočasné a řeší funkční a estetickou stránku prostoru.

Čtěte také

Prostranství pohledově navazuje na historickou čtvrť pod bývalým klášterem paulánů s chrámem Nanebevzetí Panny Marie. Již dříve instalovaná expozice geoparku byla nyní citlivěji zapracována do prostoru. Povrch tu byl zpevněn mlatem a pro zjemnění kompozičního efektu zde byly vysazeny vysoké trávy a cibuloviny. Blízká studna získala novou ruční pumpu, která byla doplněna vodním dřevěným hracím prvkem.

Vznikla vyhlídková terasa s nainstalovaným mobiliářem v podobě kovových stolů se židlemi. Pobytové plochy od ulice dělí vysazená zeleň a k odclonění pohledově nepříznivé zástavby na západě bylo vysazeno několik okrasných stromů. Upraveno bylo stávající betonové schodiště chodníku podél Tyršovy ulice. Místo prudkého sklonu chodníku zde vzniklo nové žulové schodiště a svah je ukončen železobetonovou opěrnou zdí.

Odpočinek u Brdského potoka

Nové plochy pro odpočinek vznikly v parku u Brdského potoka, který navazuje na již dříve revitalizované Jírovy Sady. Odkrytá část toku tu vytéká z dlouhé zatrubněné části. Volně tekoucí voda získává pomalu na kvalitě a do budoucna se předpokládá její úplné vyčištění a odstranění kalu.

Hluboký zářez potoka do reliéfu je využit ke zřízení organického schodišťového mola a mola s výhledem na protějším břehu. Cesta tu překonává potok v podobě umělého brodu z přesně opracovaných kamenů - šlapáků.

Park u Brdského potoka v Nové Pace

Stávající most byl nahrazen širokou ocelovou lávkou krytou dubovými hranoly a podél stadionu vznikla nová mlatová cesta. Hlavní trasa s asfaltovým povrchem podél železniční tratě je vystavěna jako bezbariérová a opatřena hmatovými prvky pro nevidomé

Na podporu místního biotopu se instalovaly tzv. vegetační kazety s kamennou obrubou k umístění vlhkomilné vegetace, zejména rákosu a kosatců. Členité dno a mokřadní ostrůvky tu přispějí k větší rozmanitosti živočichů i rostlin.

autor: baj | zdroj: Navimedia s.r.o.
Spustit audio

Související