Nová Paka, někdejší metropole českého spiritismu, by byla dominantou na esoterické mapě Čech

22. listopad 2020 10:17

V meditativním čase podzimu, v den dvou jedniček a dvou dvojek, se vydáme do světa spiritismu, tedy do Nové Paky. Tamní muzejní sbírka spiritistických kreseb, platí za největší tohoto typu u nás a jednu z největších v Evropě. S historikem Miloslavem Bařinou si ji s údivem prošla i redaktorka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Oči přecházejí, opravdu. Plné stěny neuvěřitelných oken do něčeho tajemného.

„A dokonce i způsob instalace je stejný, jak to spiritisté dělali. Oni měli první vlastní výstavu medijních kreseb tuším v roce 1904 v Hořicích. Ta média normálně neuměla kreslit. A je zajímavé, že u většiny kreseb je také ještě uveden přesný čas a jsou i podepsáni svědkové. Lidem se libí ty novější kresby ze 30. let 20. století, ale já mám nejraději právě ty nejstarší."

Jaký je rozdíl mezi automatickou a medijní kresbou?

„U toho spiritismu říkají, že ono kreslící médium bylo vedeno duchem někoho jiného. Tady je například vidět na tomto obrázku údaj 65 minut, 4. ledna 1908."

Je to neuvěřitelná beraní hlava. Rohy a uši, zvláštní tvor. To jsou kresby dělané tužkou. A fascinuje nás jejich dokonalost.

Čtěte také

„Jsou tam vidět i vodové barvy. Vůbec si to nedovedu v akvarelu představit. Já bych byl zamatlaný až za ušima. Tyto kresby už objely celý svět. Byly v Paříži nebo ve Švýcarsku. A je zajímavé, jak se krásně zachovali potomci oněch spiritistů. Říkali, že za to nic nechtějí, že to věnují. Hlavně, že je o to zájem."

„Tenkrát jsme v novopacké Klenotnici drahých kamenů vymysleli, že tu jsou krásné acháty, kresby minulých světů a zkřemenělých stromů, a nahoře, v expozici medijních kreseb, najednou cítíce tu spojitost. A zaprášený sklad by to chtělo provětrat. Jenže není čas, všichni někam spěchají. Já tedy nevím kam," usmívá se historik Miloslav Bařina.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související