Josef Cogan: Změň co můžeš, s ostatním se smiř. V Nové Pace jsme si řekli, co změnit chceme

26. leden 2020

Město Nová Paka leží mezi významnými turistickými oblastmi Českého ráje a Krkonoš, navazuje na Podzvičínsko a tvoří východní bránu Geoparku Český ráj. Je to zvláštní místo a snad proto se zde objevuje tolik zajímavých jevů nejen v přírodě, ale i v oblasti duchovní a umělecké. Podíváme se tam se starostou Nové Paky Josefem Coganem.

Když se řekne Nová Paka, vybaví se mi hned Štikovská rokle, kde se jezdí autokrosové závody. Co se vybaví vám?
Mně se vybaví zejména příjemné podkrkonošské prostředí a krásná příroda. Pro mě je to velmi osobní, protože jsem se v Nové Pace narodil a patrně tam i zemřu. (smích)

Mgr. Josef Cogan ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže jste rodák z Nové Paky. Jak dlouho už starostujete?
Já starostuji od roku 2002.

V komunální politice dokážete jednotlivé problémy řešit a vidíte okamžitě výsledek. V centrální politice má ten dopad určitou prodlevu.
Mgr. Josef Cogan, starosta Nové Paky

Už čtvrté funkční období. Musíme připomenout, že jste člen hnutí STAN a ve volbách jste vedl kandidátku subjektu Sportovci pro Novou Paku (tj. hnutí STAN a nezávislí kandidáti). Co vás přivedlo do politiky?
Tak byla to taková okolnost, byli jsme taková skupina, studovali jsme na různých vysokých školách v Praze nebo Brně. A když jsme se po studiích vrátili domů, protože my jsme vždy chtěli v Nové Pace žít, tak nám přišlo, že to město bylo v té době bylo bez vize a nesměřovalo tím směrem, co jsme my, jako občané, pokládali za správné. Já mám životní krédo, takové motto: změň, co můžeš změnit, s ostatním se smiř. A tady jsme si řekli, že to třeba můžeme změnit. Postavili jsme kandidátku občanského sdružení a shodou okolností jsme uspěli hned v prvním kole. Já jsem se tam dostal preferencemi a nějak to tenkrát dopadlo, že se stanu starostou. Tak jsem musel převzít zodpovědnost.

Čtěte také

Když se ohlédnete zpátky za tou celou dobou, co se podařilo změnit v Nové Pace?
Já jsem na to hodnocení poměrně subjektivně zaujatý. Bylo by lepší, kdybyste se zeptali konkrétních občanů. Ale když to vezmu globálně, tak se podařilo v Nové Pace za těch zhruba 18 let proinvestovat zhruba 1,3 miliardy, což je na město naší velikosti poměrně slušná částka. A potom jednotlivé výdaje by se mohly odděleně hodnotit. Naše sdružení pořád získává poměrně vysokou podporu, nyní máme i většinu v zastupitelstvu. To možná ukazuje, že důvěru občanů máme. Ovšem není to o starostovi, ale je to o tom, že máme v zastupitelestvu dobrý tým. I na radnici máme dobrý tým, takže se v takovém prostředí dobře pracuje.

Náměstí v Nové Pace

Vy jste si také na tři roky odskočil i do celostátní politiky. Byl jste poslancem Parlamentu ČR. Můžete tedy porovnat, jak funguje politika na celostátní a na komunální úrovni?
Ve městě samozřejmě vidíte dopad svých rozhodnutí poměrně rychle. To znamená, že dokážete jednotlivé problémy řešit a vidíte okamžitě výsledek. V té centrální politice je to o mnoho horší. Tam se každý musí specializovat na některé oblasti v příslušných výborech. Já jsem třeba pracoval na rozpočtovém určení daní a na regulaci loterií, co se tenkrát v podstatě podařilo. A na každé takové věci trávíte třeba stovky hodin, jen na jednom zákoně. A ten dopad má až nějakou prodlevu.

Dopady svých rozhodnutí opravdu vidíte až později.
Ale u nás v Nové Pace jsme třeba i díky tomuto zákonu kompletně zrušili herny.

Majestátná dominanta Nové Paky - chrám Nanebevzetí Panny Marie

Takové devítitisícové město jako Nová Paka má jistě vše potřebné, co mít má. To znamená školy, doktory, zubaře. Postrádáte něco?
Dá se říct, že občanskou infrastrukturu máme poměrně slušně vybavenou. Některé věci musíme ještě dorekonstruovat. Takovým velkým cílem je teď pro nás renovace Městského kulturního střediska. Samozřejmě těch věcí je víc. Právě například v lékařské oblasti bych řekl, že by se nám líbilo přeci jen širší zastoupení některých specializovaných ambulancí.

Máte také úspěšné školy. Musím připomenout SŠ gastronomie a služeb, jejíž studenti jsou velice šikovní a vyhrají medaile. Na to jste jistě pyšní, ne?
Určitě jsme rádi, že u nás působí tři střední školy. A všechny jsou úspěšné. Dělá nám to radost. Je to také dáno už jejich poměrně dlouhodobou tradicí a budeme rádi, když se školám bude i nadále dařit.

Čtěte také

Co výjimeční novopačtí sportovci? Daniel Polman mě napadá, který vyráží do extrémních a drsných světových závodů. Pojede na kole nejdrsnější závod v Rusku z Moskvy do Vladivostoku. Asi z padesátky uchazečů z celého světa ho vybrali do nejužší patnáctky.
Daniel Polman je skvělý sportovec, ale hlavně je to skvělý člověk. On je takový trošku extremista. U nás máme takové jedno heslo, to je Paka navždy a tím se řídíme. A on říká, že je taky vlastně velké pako. On dokáže opravdu extrémně pracovat. Je extrémně tvrdý. Dokáže překonat spoustu překážek. Minule si zlomil kosti, několik měsíců předtím než vyjel závodit do Ameriky a přesto to dokázal přejet. Ale zároveň, jak říkám, je to dobrý člověk a dobrý propagátor sportu a životního stylu.

Suchardův dům v Nové Pace, ve kterém sídlí novopacké muzeum

Nová Paka a její vize a plány do nejbližší budoucnosti. Co vás čeká v tomto roce?
Neplánujeme úplně na jeden rok, ale spíš v takových dvou až tříletých cyklech. Teď jsme možná v takovém obecně investičním vrcholu činnosti, protože letos máme rozpočet kolem 350 milionů a v následujících dvou až třech letech nás čekají investice až skoro 400 milionů, což je poměrně vysoké číslo. Takže jsme tak trošku investičně přežraní.

Nová Paka může užívat dokonce dvou značek dědictví UNESCO. Je východní bránou geoparku Český ráj a součástí fenoménu českého loutkářství.
Mgr. Josef Cogan, starosta Nové Paky

A nějaké konkrétní projekty?
Momentálně běží projekt autobusového terminálu, který by se měl realizovat do konce tohoto roku. To znamená, předpokládáme, že na konci října byl měl být spuštěn. Potom by se měly v letošním roce rozběhnout dva významné projekty. Jedním je rekonstrukce Městského kulturního střediska a druhým renovace paulánského kláštera v Nové Pace.

Čtěte také

Kdybyste měl pozvat posluchače do Nové Paky, co zajímavého může město turistům nabídnout?
Nová Paka je charakteristická zejména tím, že může užívat dokonce dvou značek UNESCO. Jedním je, že jsme východní bránou geoparku Český ráj. Můžete k nám přijet do klenotnice, kde jsou zajímavé zkameněliny a fosilie. Jsou tam acháty, polodrahokamy. V novopacké klenotnici se můžete blíže seznámit i s geoparkem. Máme významné muzeum v Suchardově domě. A v Nové Pace je i loutkářství, které je chráněno v tomto smyslu pod UNESCO. Ale mohl bych pozvat lidi i do Veletržního paláce v Praze, kde má právě Stanislav Sucharda až do začátku dubna asi nejvýznamnější výstavu, jakou kdy měl. Jinak je Paka v takovém středu Novopacka. Zmínil bych ještě velmi krásné městečko Pecka se svým hradem a také romantickou zříceninu hradu Kumburk. Jsou to opravdu pěkné výlety, když si tam vyjdete do pěkné přírody.

Jakub Schmidt a Mgr. Josef Cogan ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl dnes starosta Nové Paky Josef Cogan. Moc děkuji za návštěvu. Ať se Nové Pace nejen v tomto roce, ale i v dalších letech daří.
Díky, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související