Tradiční biograf v Nové Pace ožívá v retro stylu. Má novou originální fasádu od Davida Vávry

25. září 2018

Klasická kina z minulého století z měst většinou zmizela nebo mizí. Zůstává jich už málo. Jako například v Nové Pace. Tam biograf ožívá v retro stylu. Nyní se oblékl do nové originální fasády. Návštěvu historického objektu si nenechala ujít reportérka Kateřina Kohoutová.

Novou originální fasádu kina v Nové Pace navrhl známý architekt David Vávra. Zvolený retro design odkazuje na úspěšný bruselský styl šedesátých let, kdy kino vzniklo přestavbou bývalého hotelu.

Současný majitel se kino snaží postupně renovovat a zároveň mu zachovat historický ráz. Kromě promítání převážně českých filmů, se v objektu konají také představení, přednášky nebo výstavy.

Zmodernizovaný biograf Český ráj v Jičíně si lidé oblíbili. Kino ladí poslední drobné úpravy

Biograf Český ráj v Jičíně září novotou

Jičínský biograf Český ráj, který po nákladné rekonstrukci funguje víc jak měsíc, má velmi slušnou návštěvnost. A to jak tamních obyvatel, tak i turistů. Zároveň se ale objevují technické komplikace, které musí vedení kina řešit. 

S Davidem Horáčkem, majitelem kina v Nové Pace, stojíme uvnitř sálu, který v podstatě od založení nedoznal žádné změny, je pořád stejný. „Došlo jen k výměně skřípajících dřevěných sedaček, máme pěkné stylové dvoubarevné koženkové, původní ze 70. let minulého století. Je tu původní klasické stropní osvětlení. Všechno žárovky, žádné LED osvětlení, vše šedesátky nebo pětadvacítky žárovky. Počítal jsem, že je jich na stropě 250."

Ze sálu jsme se přesunuli do vestibulu. Ten je sice o něco mladší než hlavní sál kina, ale i tady to opravdu dýchá historií. Hlavně když se podíváme opět nahoru na světla.
„Světla tu zůstaly původní. Na první pohled je vidět, že je to výrazný designový prvek."

Tradiční biograf v Nové Pace ožívá v bruselském retro stylu

Když se rozhlédneme po vestibulu, jsou tu vidět i různé historické prvky. Starodávné telefony, magnetofon. „Jsou tu opravdu původní věci, které mají svou hodnotu."

Čtěte takéKino Nová Paka

Fasáda kina je velmi originální a budí určitě zaslouženou pozornost kolemjdoucích. „Architekt David Vávra je velký fanoušek bruselského stylu. On mám moc pomohl. Vytvořil vlastně jakýsi plakát na fasádu, který nese i nějaké motivy Laterny magiky, jak se prezentovala v oněch 60. letech minulého století," doplňuje David Horáček.

Do budoucna by měl v sousedství kina vzniknout objekt, který by podtrhl záměr grafického ztvárnění fasády spolu s odkazem na Laternu magiku.

Spustit audio

Související