Babí léto v kině Bio Central chystá módní přehlídku, výstavu o skateboardingu i Krále Leara

4. září 2018

Dnes si budeme povídat o filmech a také o jednom klasickém a tradičním kině, které je v Hradci Králové svého druhu už jediné. A řeč bude možná i o letních prázdninových cestách, protože   cestování je kromě kina velkým koníčkem našeho dnešního hosta, kterým je Ilona Machová z královéhradeckého kina Bio Central.

Tak jaké bylo léto v kině, chodí o prázdninách diváci na filmy?
Dá se říct, že chodí velice pěkně, protože zvlášť tento rok vyšly moc hezky filmy, hlavně z Karlovarského festivalu. Takže my jsme s návštěvností spokojeni. Každý měsíc to bylo kolem 3 tisíc lidí.

A na co nejvíc se chodilo? Na jaké filmy? Filmový festival v Karlových Varech možná vždy udává tón těch prázdnin?
Je to tak. Když se vyvede festival v Karlových Varech, tak se vyvede podle mě v kinech celé léto. My jsme velmi úspěšně uvedli film, který právě na festivalu ve Varech bodoval, to bylo Tísňové volání, potom třeba i Úsměvy smutných mužů, český film poměrně nový a s našimi hradeckými herci. A potom se moc hezky chodilo i na Chatu na prodej nebo na další tituly, moc hezká byla Studená válka.

A teď je období, kdy jste ve fázi příprav na babí léto a na podzim, kdy chystáte samé pecky. My si o nich také popovídáme, ale teď mě zajímá to vaše léto, Ilono. Ráda cestujete, byla jste se někde podívat ve světě?
My jsme v prvé řadě vymetli všechny festivaly a to doslova. Naposledy jsme byli na Křivoklátu, na festivalu filmů noir, který byl velmi příjemný. A já se potom vydala na cestu do Portugalska. Tam jsem si udělala krásný týden, projela jsem ho od zdola nahoru. A musím říct, že mě Portugalsko naprosto nadchlo, chystám určitě další návštěvu.

Ilona Machová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A také to bylo za filmem do Portugalska nebo spíš za poznáním?
Tentokrát jsem chtěla skutečně poznat víc ta portugalská města. Bylo to poprvé, kdy jsem se dostala k oceánu, takže pro mě naprosto zásadní moment.

Atlantik. Já jsem někde o vás četl, že máte ráda severská moře, Německo a tak dále. Vzpomněl jsme si na vás, když jsem byl na Helgolandu, tam je to úžasné, byla jste tam někdy?
Ten sever, tam je pořád co objevovat.

Když se podíváme zpátky do Portugalska, tak mě napadá Lisabon, Porto, portské víno.
Byla jsem ve Faru, v Portu a v Lisabonu. Každé to město mělo nějaké své kouzlo. A můžu říct, že bych se nedokázala asi rozhodnout, kam bych se raději vrátila.

Portugalské město Porto

Faro, jaké je tohle město?
To je v překladu taková ospalá díra, dá se říct. Ale strašně příjemná s množstvím památek, je tam přístav přímo v centru města. A pro mě je velmi příjemné, že v centru není tolik turistů, protože pláž je poměrně daleko, musíte si tam dojet. Takže máte prostor a čas si projít pěkné uličky a objevovat jejich ručně malované dlaždičky a všechno, co my tak úplně neznáme. Jejich architektura je úplně jiná.

Jezdila jste tam také na kole, protože po Hradci Králové jezdíte na bicyklu jako správný Hradečák?
Portugalsko jsem naprosto totálně prochodila pěšky.

Určitě jste tam našla i něco zajímavého v programu nějakého místního kina, ne?
Já popravdě jsem nepátrala až tak v programech kin. Když jedete do nějaké země, které nemá velké zastoupení u nás v kinech, tak vidíte, co tam točí a jak vypadá jejich kinematografie, alespoň prostřednictvím plakátů nebo ukázek. Ale v Portu jsem našla naprosto nádherné kino, co se týče architektury. Bohužel ani nevím, jak se jmenovalo, ale to opravdu muselo být nádherné i uvnitř, ale tam jsem se nedostala, protože bylo ráno a nehráli. Ale už jen vstup a ta budova vypadaly velkolepě. To bych chtěla asi vidět i zevnitř.

Král Lear

Vy jste jednou dokonce cíleně vyrážela do světa, abyste našla ještě nějaké kino Central ve světě s tímto názvem. Našla jste?
To je spíš tak, že když už v tom městě jste, tak víte, že nějaký Central tam najdete. Asi nejoblíbenější kino Central, co jsem našla, je v Berlíně. To kino zaprvé má velmi podobný program, jako máme my a za druhé je velmi sympaticky položeno, má skvělý interiér, je v takovém vnitro bloku. Je to opravdu krásné kino, doslova k sežrání.

Takže Central v Berlíně?
Central v Berlíně doporučuji.

Pojďme teď do našeho kina v Hradci Králové. Bio Central nastupuje do nové sezony s plným nasazením. Co nás všechno čeká? Já bych možná začal 12. září, to bude McQueen, zase originální zážitkový večer, který také často připravujete?
McQueen bude taková první, dá se říct, akce, kterou pořádáme. Opravdu se snažíme, aby to byl veliký zážitek pro diváky. Za prvé jméno Alexander McQueen, je to neuvěřitelný talent, který měl sice velký nástřel a velký propad, ale vytvořil něco, co je tady pořád, co inspiruje další tvůrce.

McQueen - módní přehlídka

Kdyby náhodou někdo nevěděl, Alexander McQueen je módní ikona.
Přesně tak, je to návrhář, který vytvořil množství zajímavých nejen modelů, ale úžasných show, přehlídek, které se zapsaly do dějin módní historie. A my nyní uvádíme v premiéře dokument o jeho životě. I o jeho tvoření. A zároveň k tomu připravujeme velikou akci s módní přehlídkou, s hradeckou FOX Gallery, která sídlí pod Galerií moderního umění. Chceme, aby to bylo opravdu něco, na co se lidé obléknou, udělají si hezký večer, dají si víno a užijí si to i s tím zážitkem módní přehlídky.

Tedy nejdřív bude módní přehlídka a potom promítání dokumentu o tomto módním návrháři.
Ano, v 19:30 začne přehlídka, potom budou mít lidé asi půl hodinky šanci se osvěžit, budeme tam mít i takový shop s originálními šperky a doplňky. A potom začne film.

King Skate - plakát

12. září to bude velký zážitek. Pojďme dál. 21. září bude hradecká premiéra filmu King Skate. To bude i pro mojí generaci kluků, kteří jsme začali v osmdesátých letech objevovat skateboardy.
Ano, jako mnoho dalších. Tato akce bude mít zase úplně jiný náboj. To bude prostě adrenalin, který říznou vzpomínky na osmdesátá léta, možná ještě na konec sedmdesátých, kdy k nám skateboarding přicházel. Jezdilo se do východního Německa, lidé si přiváželi skateboardy inspirováni tímto novým sportem. Vymýšleli aktivity a postupem času ten sport nějak rostl a vznikaly skate parky a kluby. Hradec má zajímavou skateboardovou historii. Takže jsme připravili výstavu, budou to fotky a artefakty z období onoho hradeckého skateboardingu hlavně devadesátých let. A potom zásadní věc, přijede i Šimon Šafránek.

Režisér tohoto filmu King Skate. Tedy 21. září hradecká premiéra i s dalším zážitkovým program. Dalším takovým počinem bude určitě přímý přenos Krále Leara z londýnského divadla.
To je veliká věc. Letos začínáme asi úplně nejsilnějším titulem sezóny. Divadelní i filmoví diváci budou znát představitele titulní role Krále Leara, to znamená Iana McKellena, který je jinak nejvíc znám jako Gandalf z Pána prstenů. Musím říct, že je to úžasný shakespearovský herec, který prošel i stratfordským Shakespearovským divadlem. Hrál i Richarda III. a podobné role, Těšíme se, bude to obrovský zážitek. Je to hra, která byla letos uvedená na velkém divadelním festivalu a stěhuje se do Národního divadla v Londýně. Tedy v přímém přenosu 27. září Král Lear.

Čtěte takéBio Central v Hradci Králové

Pak mě zaujalo v programu, co je kino 2.0?
My tomu říkáme zkráceně zážitkové kino. Znamená to, že kino přenášíme do nějakého netradičního prostoru. A zase na základě toho prostoru vytvoříme akci, dá se říci na klíč. Naklíčujeme film na dané prostředí a téma. Tentokrát to bude v takzvané staré boxerně v Gayerových kasárnách. Takže si diváci asi domyslí, jaké téma tam bude. Ale my ještě úplně neprozrazujeme, protože u tohoto projektu zůstává film do poslední chvíle tajný. Právě spouštíme předprodej vstupenek a můžu prozradit, že ke každé vstupence bude i speciální dárek a zážitek, když budou chtít.

Když se vrátíme ještě k cestování, čeká vás ještě nějaká zajímavá cesta?
Určitě mám spoustu variant a spoustu plánů, kam bych chtěla jet. Před dvěma roky jsme byly s kolegyní na festivalu v Sarajevu. Otázkou je, jestli to vyjde. Určitě navštívíme nějaké podzimní festivaly a stoprocentně už teď vím, že to bude Festival dokumentárních filmů v Jihlavě. Ale zatím úplně neplánuji, protože těch akcí, které máme na podzim, je hrozně moc a nelze všechno stihnout.

Ilona Machová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Tak až se tady zase příště potkáme u mikrofonu Českého rozhlasu Hradec Králové, určitě bude o čem povídat. Děkuji za to dnešní povídání Iloně Machové z hradecké kina Bio Central. Ať se daří a ať chodí diváci.
Moc děkujeme, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související