Unikátní poklady země jsou spolu s expozicí o spiritismu teď v Nové Pace k vidění i v zimě

16. listopad 2018

Vezmete za kliku a bude otevřeno! Už žádné bouchání na dveře a telefonování: Městské muzeum v Nové Pace je ke svým návštěvníkům zase o něco vstřícnější. Od začátku listopadu zahájilo  celoroční provoz i v Klenotnici drahých kamenů, v expozici spiritismu, a také v Infocentru, které v budově klenotnice  sídlí.

„Do vánoc chceme navíc dál otevírat i naši muzejní roubenku, Gernatův dům s kavárnou, a to i o víkendech. V Suchardově domě máme celoroční provoz už druhým rokem a víme, že to má smysl," vysvětluje Iveta Mečířová, ředitelka Městského muzea v Nové Pace.

Kraj zkamenělých stromů a polodrahokamů získává světový věhlas i díky Geoparku Český ráj

Řez zkamenělým stromem

Novopacko je východní bránou Geoparku Český ráj, který patří do sitě evropských geoparků UNESCO. Jsou tam zařazená výjimečná místa s odkryvy hornin a nálezy vzácných nerostů, zkamenělin nebo část krajiny, která vynikají jedinečností i krásou. 

A doplňuje, že se do klenotnice nebo „íčka" vždy v zimě dobývali zájemci, kteří hledali vyžití, když už je omrzely zimní sporty v nedalekých Krkonoších nebo byly špatné sněhové podmínky.
„Na prodloužený provoz od města nebudeme chtít víc peněz, snažíme se je získat i prostřednictvím grantů. A tam je příslib od pana starosty, že pokud si granty seženeme, tak je město dofinancuje. Jinak vyjdeme s rozpočtem, který máme od zřizovatele nastavený."

Aktuální provozní doba je teď v Suchardově domě (muzeu), v Klenotnici drahých kamenů a v informačním centru celý týden včetně víkendu (vyjma pondělí) od 9 do 12 hodin a od 12:30 do 16 hodin.

Pohled do expozice v přízemí Klenotnice drahých kamenů

Do 18. listopadu je v Suchardově domě k vidění výstava Český sochař Vojta Sucharda, jehož hlas uslyšíte i v našem zvukovém záznamu z doby, kdy v letech 1945 až 1947 pracoval na koncepci nové vnější sochařské opravy pražského staroměstkého orloje, na nových postavách apoštolů. Byl součástí dokumentárního filmu, na který se návštěvníci Suchardova domu mohli podívat.

Muzejníci navíc ve spolupráci s učitelem Ivo Chocholáčem připravili i nápaditý a hravý pracovní list pro malé i velké návštěvníky:

„Nerada u kulturních akcí používám slovo TOP, ale k výstavě prací Vojty Suchardy skutečně patří, je vrcholem letošní sezóny. Dala nám hodně práce a chtěli jsme ji ještě prodloužit. Ale nedá se nic dělat, už připravujeme tradiční betlémskou výstavu, která začíná 23. listopadu a potrvá do 6. ledna. A betlémy k Nové Pace přece patří," zve Iveta Mečířová a upozorňuje, že se jim podaří vystavit například i betlém zapůjčený z kostela v Úlibicích, který už v muzeu dlouho nebyl.

Suchardův dům v Nové Pace, ve kterém sídlí novopacké muzeum

Součástí výstavy budou opět i materiály, které hravou formou otevřou příběh betlémů. Jsou vhodné pro „dětskou duši" jakéhokoliv věku.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka