Hradec Králové navštívil geolog NASA James Rice. Ve hvězdárně si prohlédl modely povrchu Marsu

23. září 2013

V České republice je na několikadenním turné špičkový geolog NASA James Rice, jehož doménou je především planeta Mars. Mezi pěti zastávkami slavného geologa nechyběl ani Hradec Králové.

Geolog NASA James Rice měl ve městě dvě zastávky. Před přednáškou na hradecké univerzitě stihl zajít do hvězdárny na Novém Hradci Králové. Zdejší planetárium si nevybral jen tak náhodou.

„Je to přirozené, protože tady se lidé chtějí dozvědět o Marsu a já jsem tu předtím nikdy nebyl,“ komentuje to Rice.

James Rice je špičkou ve svém oboru. Specializuje se na geologický průzkum povrchových útvarů a výskytu vody na Marsu.

„Vždycky jsem se chtěl stát geologem v NASA. Když na tom pracujete, tak se vám to povede jako mně, já nejsem nijak zvláštní člověk,“ říká skromně.

Podílel se i na konstrukci robotických vozítek, jako je například Spirit nebo Curiosity. Od roku 1995 pracoval na všech misích NASA zaměřených na průzkum rudé planety.

Právě na hradecké hvězdárně jsou unikátní modely významných terénních útvarů Marsu jako údolí Marineru nebo nejvyšší známé hory sluneční soustavy - Hory Olymp.

„Vím o tom, že se tady takové modely dělají, jeden vulkán Olympos jsem viděl v Brně,“ uvádí Rice.

Spolupráce s NASA

„Bez spolupráce českých astronomů s NASA by ty modely nešly vyrobit. Na výrobu s milimetrovou přesností potřebujeme dokonalé radarové snímky, které jsou pořízené díky sondám, které vyrobila NASA,“ vysvětluje učitel na kybernetické škole v Hradci Králové Jaroslav Svoboda.

Díky tomu dokáží přesný model vyrobit i místní středoškoláci.

„Nebýt těchto lidí a jejich představivosti a entusiasmu, těžko bychom tady v Čechách mohli vyrábět nějaké fyzické modely povrchu Marsu,“ dodává Svoboda.

Podle něj se návštěva geologa dala očekávat. Před osmi lety byl totiž v Hradci Králové vyroben největší model kanónového údolí na Marsu Valles Marineris.

Přednáška o Marsu Jamese Riceho sklidila na královéhradecké univerzitě velký úspěch. Astrogeolog amerického úřadu pro letectví a kosmonautiku bude v Česku ještě přednášet v Praze a Českých Budějovicích.

autoři: ova , Iva Menšíková
Spustit audio