V Nové Pace vybudují paleontologický park. Představí dávnou historii významné geologické oblasti

28. březen 2021 08:40

V Nové Pace začne v létě vyrůstat unikátní paleopark. Ten má přiblížit dávnou minulost nejen celého regionu, ale hlavně Novopacka. Cílem je tuto lokalitu zviditelnit a zpřístupnit turistům. Paleopark má přijít na 23 milionů korun, velkou část pokryjí dotace. Město na stavbu pro letošní rok vyčlenilo 7 milionů korun. 

Čtěte také

Od náměstí povede naučná stezka do lokality Balka, proslavené nálezy zkamenělých rostlin, kde bude stejnojmenný geopark s řadou atrakcí odkazujících na prehistorii Novopacka. Na stezce bude celkem 15 zastavení.

„Ty by měly lidem přiblížit geologický vývoj ve světě a na našem území. S tím, že samozřejmě součástí bude i to specifické právě pro oblast Novopacka," vysvětluje novopacký starosta Josef Cogan za STAN.

Zatímco přes sto let staré muzeum v Nové Pace ukrývá historické skvosty, které lidé mohou pozorovat, v paleoparku budou mít možnost si spoustu věcí i vyzkoušet.
„Jak se tady v minulosti rýžovalo zlato, jak se získávaly české granáty, měl by tam být i prostor na ukázku zpracování achátů."

Mezi časté nálezy hledačů drahých kamenů na Novopacku patřily acháty

Novopacko je podle ředitelky Geoparku Český ráj Blanky Nedvědické je Novopacko velmi významnou geologickou oblastí a je potřeba ji zviditelnit.
„Bude úžasnou propagací geologie a také geoparku UNESCO. Tato oblast je turisty přeci jen trošku opomíjena, protože většina návštěvníků Českého ráje míří do Hruboskalska, na Trosky či do Prachova na Drábské světničky nebo do Maloskalska."

Čtěte také

„Vznikne tam i takový objekt, kde bude učebna s dílnou, také by tam mělo být samozřejmě sociální zázemí. Vznikne tam také interpretační středisko Geoparku Český ráj,ů vysvětluje Josef Cogan.

„Paleopark Balka přitáhne určitě pozornost turistů i na Novopacko, které je geologicky také velmi zajímavé. Vyskytují je tu zkřemenělé přesličky, acháty, těžilo se zde zlato na potoce Zlatnice," dodává Blanka Nedvědická.

Radnice v současné době chystá vypsat výběrové řízení na zhotovitele paleoparku a geologické stezky. Veškeré práce by měly skončit začátkem příštího léta a v červenci by branami nového paleoparku měli projít první návštěvníci.

Spustit audio

Související