Kvalitní maso připravené s láskou nikdy nezklame. Zkuste vepřovou panenku s gratinovanými bramborami
Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!
Bůček, kotlety, krkovice, žebírka, šunka, kolínko... pestrost vepřového masa je obrovská. Je z čeho si vybírat, protože každý kousek chutná úplně jinak!
- vepřová panenská svíčková 400 g
- česnek
- hořčice plnotučná
- cibule červená
- olej olivový
- sůl
- zelený pepř
- brambory 800 g
- smetana na vaření 250 ml
- parmazán 100 g
Nejlahodnější a nejjemnější částí je ale panenka. Tento kousek masa fascinuje gurmány a můžete z něj vykouzlit stovky skvělých jídel.
Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení. Také se jí říká panenská svíčková nebo vepřová svíčková. Jde o maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu.
Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso.
Postup:
Omytou a osušenou vepřovou panenku zbavte přebytečných blan, potřete ji směsí ze 2 stroužků česneku, hořčice a olivového oleje, osolte a opepřete a dejte na minimálně 30 minut odležet do chladu.
Naloženou panenku opečte na pánvi zprudka ze všech stran, maso přendejte do zapékací mísy a zasypte tence pokrájenou cibulí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut.
Poté panenku obraťte, můžete přidat pár snítek rozmarýnu a přiklopené 20 minut dopečte. Vyndejte z trouby, nechte asi 2 minuty stát, teprve pak maso nakrájejte na tenké plátky.
Gratinované brambory:
Oloupané, omyté brambory nakrájejte na centimetrové plátky, dejte je do vymazané zapékací mísy, každou vrstvu vždy osolte a přelijte zahřátou smetanou s 2 drcenými stroužky česneku a posypte parmazánem a při 180 °C pečte asi 30 minut.
Dobrou chuť!
Související
-
Vepřová játra ve vinné omáčce. Jídlo neopakovatelné chuti oceníte vždy, když se vám ocitne na talíři
Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.
-
Vepřová panenka se žampiony v listovém kabátku. Kvalitní a šťavnaté maso se musí připravit s láskou
Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu.
-
Vepřová kotleta - oblíbené maso. Je spousta nápadů, co s ní. Zkuste ji zapéct v alobalu se žampióny
Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.