Za bramborové šišky s tvarohem a švestkami vás nečeká bramborová medaile, všichni si pochutnají
Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Bramborové šišky s tvarohem a švestkami vám určitě přijdou k chuti. Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.
Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambory. Dají se z nich dělat nejrůznější pochoutky, jak slané, tak i ty sladké. Obojí jsou chuťově výborná a levná.
Suroviny:
brambory 500 g, hrubá mouka 200 g, vejce 1 ks, špetka soli, švestky 1 kg, máslo 2 lžíc, mletá skořice, med, měkký tvaroh, máslo na přelití
Postup:
Uvařené brambory oloupejte nastrouhejte najemno, přidejte vejce, sůl a mouku a vypracujte těsto. Z něho pak uválejte malé šišky.
Ty pak uvařte ve vroucí vodě. Po vyndání z vody k nim přidejte kousek másla, by se neslepily.
Do pánve vložte máslo a na kousky pokrájené švestky a restujte. Po chvíli přidejte i med. Ale pořádně míchejte, protože švestky díky cukru a medu zkaramelizují. Ke konci přidejte skořici. Pokud se bude rozvar přichytávat, můžete přilít trochu vody nebo ještě lépe - červené víno.
Na talíř vyskládejte šišky, přidejte měkký tvaroh, přelijte rozpuštěným máslem a přidejte švestkový rozvar.
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.
Související
-
Přes 100 let starý recept na bramborové tašky s jablky od Lilky Schweidlerové ze Dvora Králové
Jak se recept na bramborové tašky s jablky povedl? Recept od Lilky Schweidlerové ze Dvora Králové ohromil redaktory i posluchače Českého rozhlasu.
-
Bramborové knedlíčky se špenátem, lilkem a slaninou. Ty prostě nemají chybu a nikdy se nepřejí
Dnes se zaměříme trochu víc na brambory, protože ty docela určitě k létu patří. Brambory se na českém stole poprvé objevily před 395 lety.
-
Zapečené plněné brambory s mletým masem jsou rychlým obědem nebo večeří
Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Brambory plněné mletým masem vám přijdou k chuti. Jídla z brambor jsou populární u dětí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.