Nezabývejte se jen sami sebou, udělejte také něco pro druhé. To by mělo být hnacím motorem života

19. duben 2023

O stáří je dnešní radioporadna. Střední délka života se v Česku neustále zvyšuje, ženy se aktuálně v průměru dožívají 80,5 roků, muži 74 let. Jak pečovat o zdraví v pokročilém věku, jak si i ve stáří umět život vychutnat a umět se potěšit z každého dne? Je péče o nemocné na dobré úrovni a přibývá medicínských možností? 

Lékařka ze III. Interní gerontometabolické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové MUDr. Božena Jurašková, Ph.D hovoří v naší radioporadna na téma: zdravý senior.

Jde o to být aktivní a možná čím dál víc. Čím je člověku víc let, tím je to důležitější. Mít před sebou pořád nějaký vytknutý cíl.
MUDr. Božena Jurašková, Ph.D., III. Interní gerontometabolická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové

Jak všeobecně vnímáte seniory v České republice?
To je teď aktuální otázka, neustále se o tom mluví a mám někdy pocit, že to je až kontraproduktivní. Ale co se týče stárnutí nebo seniorů, tak já to vnímám jako etapu života, které se při troše štěstí dožíváme všichni. Někdo se brání být označen jako senior, protože je cítí být tzv. zdatným seniorem.

Ale jde o to být aktivní a možná čím dál tím víc. Čím je mi víc let, tím je to důležitější. Je dobře a správné mít před sebou pořád nějaký vytknutý cíl.

Čtěte také

O jakém věku se to vlastně bavíme?
To je dáno funkční zdatností. Když si vezmete definici křehkosti, tak je to vlastně pokles potenciálu zdraví ve smyslu funkční zdatnosti, odolnosti, adaptability organismu na nějaké zátěže. A to může být v kterémkoliv věku, může to nastat v 60, v 55, ale může to být až v 95. Ono dělení, které jsme měli dříve, rané stáří, vlastní stáří, to už neplatí.

Takže je to tak, že máme třicetileté důchodce a máme osmdesátileté mladíky.
Rozdíl je i ve vztahu k prevenci a k předcházení rizikovým faktorům. A to si myslím, že je úkol geriatra, když vidí někoho, kdo má pozitivní rodinnou anamnézu, má tam třeba zátěž i ve smyslu Alzheimerovy choroby, nebo nějakých karcinomů. Musíme to vždy každému vykládat, v čem je ten rozdíl, je pravdou, že jsme specifičtí.

Čtěte také

Důležité je tedy udržovat se ve fyzické kondici, ale podstatná je jistě i psychika.
Ano, psychika rozhodně dělá hodně. Ale ono je to skloubeno i s tou aktivitou, když jste v depresi, tak jste neaktivní člověk. A mít nějakou činnost pro někoho prospěšnou, to je potřebné. Mám někdy pocit, že abych byla oblíbená i ve stáří, tak si to musím zasloužit, něco pro to udělat. Ale my na to nejsme zvyklí ani v mládí.

Neumíme spolu komunikovat, začínáme používat ke všemu i umělou inteligenci, a ta komunikace, která je nám daná, tak mizí. Já si myslím, že to je špatně, že to jsou negativa umělé inteligence. Samozřejmě má to své výhody, ale musíme si stanovit nějakou hranici, to znamená, že bychom měli být pořád spolu a komunikovat.

Co byste vzkázala všem, kteří potřebují slova povzbuzení? Protože vy to, paní doktorko, ani jinak neumíte.
Myslete na ostatní, nezabývejte se jen sami sebou. Komunikujte s ostatními a mějte se rádi. Protože pocit mít někoho rád, chtít někoho vidět, s někým se potěšit, nebo pro někoho něco udělat, to by mělo být takovým hnacím motorem života. A nemusí to být jen ve stáří.

Celý rozhovor s MUDr. Boženou Juraškovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související