Neodolatelné tvarohové noky s borůvkami, v létě to nejlepší pro vaše oči i mlsné jazýčky

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Borůvkové knedlíky, kynuté, ovocné, ilustrační foto
0:00
/
0:00

Uplatnění borůvek v kuchyni je velké. Pro svou vynikající nezaměnitelnou chuť nemají příliš konkurenci. Používáme je hlavně do sladkých jídel jako náplně do knedlíků, buchet a koláčů, do různých tvarohových krémů, pěn i jako součást mini desertů a finger foodů.

Borůvky jsou stálicí mezi oblíbeným ovocem při přípravě sladkých jídel. A teď právě nastala jejich sezóna.

Borůvky dozrávají začátkem července a sbírat je můžete až do konce srpna. Ve vyšších polohách dozrávají o něco déle a na keřích vydrží až do prvních mrazíků. Na jejich sběr budeme mít tedy dostatek času.

Suroviny:
250 g měkkého plnotučného tvarohu, 80 g dětské krupičky, 2 vejce, 50 g změklého másla, 2 lžíce tučné kysané smetany, špetka soli, 400 g borůvek, 60-80 g krupicového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 125 ml smetany na šlehání

Postup:
Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Bílky ušlehejte na pevný sníh. V míse utřete máslo se špetkou soli a žloutky. Zašlehejte tvaroh a kysanou smetanu. Přisypte krupičku a zlehka zapracujte bílky. Z těsta dvěma lžícemi vykrajujte noky a ihned je vkládejte do vroucí vody. Pokud se těsto lepí na lžíce, namáčejte je před vykrojením noku do studené vody. Vařte 5-6 minut, během vaření je otočte. Před vyjmutím jeden rozkrojte; pokud je uprostřed uvařený, vyjměte je cedníkem a nechte okapat.
Borůvky vložte do kastrolu, posypte cukrem, zakapejte citronovou šťávou, lehce pomačkejte. Zahřívejte, aby se rozpustil cukr a borůvky byly teplé; trvá to pár minut. Noky rozdělte na talíře, přelijte borůvkami a ozdobte šlehačkou.

Borůvky patří k nejoblíbenějšímu a díky vysokému obsahu vitamínů i nejhodnotnějšímu ovoci v domácí kuchyni i potravinářském průmyslu.

Nejchutnější a nejzdravější jsou čerstvě natrhané. Uchovat čerstvé je můžeme v lednici 2 - 3 dny, rozložené v tenké vrstvě, aby se nepomačkaly a nepustily šťávu. Dalším skladováním ztrácejí na kvalitě a chuti. Měknou, hořknou a jsou náchylné na plesnivění.

Borůvkové knedlíky se žahourem

Související