Není kombucha jako kombucha! Unikátní fermentovaný nápoj připravovaný s láskou je doslova plný emocí

15. říjen 2025

Zvláštní chuť, nápoj plný bublinek a na sociálních sítích objekt vtipů a memů. Řeč je o kombuše, fermentovaném nápoji s tradicí starou přes 2000 let, který se vrací na výsluní, jako zdravější alternativa k limonádám? Co přesně je ten záhadný čajový nápoj plný bakterií a kvasinek? Může být kombucha skutečně elixírem zdraví? 

Zeptáme odborníků Josefa a Vladimíry Chodúrových z Doktora kombuchy, kteří jsou hosty naší radioporadny. Na úvod si pojďme říci, jak to vyslovovat. Umělá inteligence rezolutně doporučuje kombuča, ale pak jsem načetla, že i kombucha je možná.
Jsme v České republice, tak můžeme říkat kombucha. Ale když jsem byl v Japonsku, tam říkají kombuča. Protože je od z historie, kdy doktor Kombu svým fermentovaným čajem vyléčil císaře. A čínský čaj je ča, takže kombuča.

Vladimíra a Josef Chodúrovi ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A co to vlastně je?
Kombucha je přirozeně fermentovaný čajový nápoj plný probiotik, antioxidantů a vitaminů. Zkrátka a dobře je moc zdravý a dobrý. A z čeho se skládá a vyrábí? Dá se to říci úplně jednoduše. Je to vlastně oslazený čaj, kde jsou kvasinky. Mikroorganismus, který se fermentuje a z oné fermentace vznikají ty prospěšný látky.

Čtěte také

Je to trend, lidé si to doma zkoušejí vyrobit.
Je to jednoduché, jen se musí dodržet určitá hygienická pravidla. Stáčet do skla atd. V České republice má kombucha tradici ±100 let, dostalo se to k nám přes Rusko, kde to používali jako projímadlo v zákopech I. světové války, Ale mělo to mnoho dalších pozitivních výsledků. Probiotika osídlí mikroflórou střevo a pročistíte se. Probiotika jsou přátelská k našemu organismu. Přirovnal bych to ke kysanému zelí.

Kdy je nejlepší kombuchu konzumovat?
Doporučujeme pít ráno nalačno, aby nebyl plný žaludek, aby se to prostě nemíchalo s jídlem. Není to nic proti ničemu, ale je vždy lepší vstřebávání do střev bez jídla. Takže ráno nalačno, vždy třetinku flaštičky, čtvrt litru. Obecně bychom měli přijímat více tekutin.

V čem je kombucha podle vás takový zázrak?
Jsou to ta probiotika. Ta jsou důležitá ve střevech, protože, jak se říká, to je náš druhý mozek. Jsou potřebná pro tvorbu červených krvinek i výživu svalů.

Čtěte také

V médiích se kombucha objevuje ve dvou extrémech. Buď jako všelék úplně na všechno, nebo jako nápoj, který smrdí jak veřejné záchody. To uvedla jedna slavná Američanka na TikToku. Zkrátka není kombucha jako kombucha.
Přesně tak. V domácích podmínkách se to opravdu může stát, když se nedodrží potřebná hygiena, může nápoj plesnivět a pak je to velký zápach.

Slyšela jsem, že kombuchu je potřeba rozmazlovat, dávat jí to, co má ráda. Jak to funguje?
Je opravdu hodně důležité kombuchu připravovat s láskou. Ona nasává emoce. A co nasaje, to nám předá. Máme to jako takového našeho mazlíčka. Dopřáváme jí naši lásku. Přidáváme bylinky a ovoce při první fermentaci. A opravdu ona si z bylinek, ovoce a ze zeleného čaje vezme to zdraví prospěšné. Když se dělá kombucha s láskou, tak se vždy podaří.

Celou kombuchovou radioporadnu s Josefem a Vladimírou Chodúrovými z Doktora kombuchy si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu