Neanova medovina s medailí! Přírodní klasika Filipa Tichého z medu, vody a kvasinek, bez konzervantů

7. červen 2023 08:54

Hned jak byl první med, přemýšlel, jak ho zpracovat dál, protože medovinu měl vždycky rád. Filip Tichý se se svou Neanovou medovinou zúčastnil i Mistrovství republiky a Evropy. Zjišťovali jsme i podle čeho nápoj nazval. Vzpomněl si na svoji přezdívku ze střední školy a originální název byl na světě. A zakládá si na tom, že je to přírodní klasika složená z medu, vody a kvasinek. Bez přidaných konzervantů.

V rozhlasovém seriálu o regionálních potravinářích Srdce kraje ve spolupráci s Regionální Agrární komorou Královéhradeckého kraje vám představíme výrobce Neanovy medoviny - Filipa Tichého z Hradce Králové. 

Medovinu nedělám proto, abych zbohatl a kupoval si drahá auta. Mám to pro zábavu a dělám to s láskou a od srdce. A poctivě.
Filip Tichý, výrobce Neanovy medoviny

Medovina s medailí

Čtěte také

Filip Tichý pochází ze včelařské rodiny, kde včelařila babička i prababička a praděda. První včely a vybavení si pořídil před sedmi lety.

V roce 2023 získal Filip Tichý 2. místo na Mistrovství ČR medovin - Medovina roku 2023 Kategorie profesionální přírodní.

A potom také 2. místo na mistrovství Evropy Mead Madness cup 2023 - Kategorie PRO - přírodní sladká Medovina.

Od včel rovnou k nápoji středověkých rytířů

Čtěte také

Filip Tichý má zaměstnání na plný úvazek a výroba medoviny je jeho velkým koníčkem. Všechno začalo před sedmi lety, ale vlastně bylo „zaděláno“ už mnohem dřív. „Jsem z rodu včelařů. Včelařil už pradědeček s prababičkou, potom i babička, mamku to lehce přeskočilo, a když jsem přišel já, že chci začít včelařit, dívali se na mě doma, jestli jsem se nezbláznil“, směje se Filip.

To ho ale neodradilo, pořídil si první vybavení a pustil se do toho. Protože měl medovinu vždycky rád, jakmile měl svůj první med, hned přemýšlel o tom, jak ho zpracovat do podoby nápoje.

Cesta k medovině vedla přes chemické vzdělání

Filip Tichý měl chemické vzdělání, což bylo nepochybně výhodou. Inspiroval se na internetu, absolvoval různé kurzy a svým chemickým i selským rozumem postupy vylepšil a dobral se ke svému originálnímu.

Čtěte také

Rozhodující je kvalita. „Moje medovina se skládá z medu, vody a kvasinek. Nic jiného do ní nepřidávám. Dělám ji teplou cestou a nechávám ji rok a půl, ideálně dva roky zrát,“ říká Filip Tichý. Na 100 litrů medoviny spotřebuje 44 kilogramů medu.

Voda, med a kvasinky nejdříve procházejí při pokojové teplotě takzvaným bouřlivým kvasem, který trvá 2 až 4 měsíce. Následně se medovina přetáčí a nechává se zrát ve sklepě až dva roky.
Nepřidává cukr ani stabilizátory a nepoužívá ani dolihovávání. To už by se podle něj jednalo spíš o chemický roztok.

Medovina - na procenta alkoholu podobná vínu

Na otázku kolik má Neanova medovina procent alkoholu Filip Tichý odpovídá: „Je to jako víno. Používám vinařské kvasinky. Takže 13 až 14 procent alkoholu.“

Ale doplňuje. „Jsou i kvasinky, které jsou schopné udělat víc, zkoušel jsem je, ale pak už byl v produktu cítit lihový ocas a chuťově byly tyto kvasinky o dvě třídy níž než ty vinařské.“

Horkou nebo chlazenou?

Záleží na chuti. Někdo rád pije medovinu vychlazenou na 10 stupňů Celsia jako bílé víno, někdo jako whisky při pokojové teplotě a někdo ohřátou ale pozor!!!

NEVYVAŘIT alkohol, jinak nám zbyde jen oslazená voda! Filip Tichý ohřívá medovinu na 56 až 60 stupňů Celsia. Je důležité, aby teplota nepřesáhla 78 stupňů Celsia, což je bod varu lihu.

Medaile aneb odvážnému štěstí přeje. Stříbro v královské kategorii!

Letos na jaře se Filip Tichý zúčastnil Mistrovství Evropy v medovinách. Chtěl to zkusit a vyplatilo se. So utěžilo 34 států a dohromady ve všech kategoriích 630 vzorků.

Čtěte také

Filip soutěžil v královské kategorii „přírodní sladká“ a získal 98 bodů ze stovky. To znamenalo velký úspěch a druhé místo. První byli Nizozemci.

Další výzvou by mohlo být podzimní Mistrovství světa v Jižní Americe. „Zkusím tam poslat vzorky, ale tam už je konkurence opravdu tak veliká, že to opravdu jenom zkusím,“ dodává Filip.

Ocenění je ale více: před třemi lety to byla zlatá medaile na Medových slavnostech na Hrádku u Nechanic. V dubnu 2023 bylo Mistrovství České republiky medovin a tam Neanova medovina obsadila 2. místo.

Koníček a zároveň druhá směna

Filip Tichý má svoje zaměstnání a výroba medoviny je už sedm let jeho koníčkem. Z legrace říká, že je to jeho odpolední a víkendová směna. Podobně jako ostatní menší producenti má rád kontakt se zákazníkem, prodej ve stánku na různých akcích, kde rovnou dostane zpětnou vazbu - jak jeho výrobek chutná.

A největší poctou je, když se lidé k jeho stánku vrací. Sám Filip má medovinu rád, ale protože musí ochutnávat z povinnosti, rád si srovná chuť i dobrým bílým vínem nebo desetistupňovým pivem. „Medovinu nedělám proto, abych zbohatnul a mohl si kupovat drahá auta. Mám to pro zábavu a dělám to s láskou a od srdce. A proto to taky dělám poctivě.“

Projekt Srdce kraje je nejrozsáhlejším internetovým katalogem Královéhradeckých potravinářů, který spadá pod Regionální agrární komoru Královéhradeckého kraje.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související