Včelař Milan Pleva: Med je tekutý lék i pro zdravého. Otevřenou láhev medoviny je dobré hned dopít
Med pomáhá proti nachlazení, při hojení ran, urychluje hojení žaludečních a dvanáctníkových vředů, léčí zácpu, choroby jater a žlučníku a žlučových cest. Rozšiřuje cévy a snižuje tlak, léčí i oslabení srdečního svalu, zmírňuje sklerotické procesy.
Medař a včelař Milan Pleva z Medařství Pleva v naší radioporadně na téma: Léčivé včelí produkty.
Med se stal populární na začátku 20. století, kdy lékaři prokázali, že působí jako přírodní antibiotikum a má posilující účinky na celý organismus.
Med rozdělujeme na luční a lesní
Nejčastěji rozdělujeme med na luční a lesní. Luční neboli nektarový, často také nazývaný květový, pochází z nektaru rostlin.
Čtěte také
Včely-létavky přinesou v medném váčku sladký nektar do úlu, kde ho úlové včely uloží do pláství. Tím, jak ho postupně přenáší, zahušťují a obohacují o výměšky svých žláz, vzniká dobrý med.
Lesní med by se správně měl nazývat medem medovicovým. Vzniká složitějším způsobem. Mšice nabodávají stromy a rostliny, kterými proudí míza bohatá na živiny, hlavně cukry. V době rozmnožování mají mšice velkou spotřebu bílkovin. Těch je ale v míze relativně málo. Nasátou mízu tak mšice filtrují. Přebytečný sladký roztok (medovici) rozstřikují po okolí.
Jak se med stáčí
Ke stáčení medu se používá medomet. Včelař nejdříve vyjme z úlu plástve s medem. Ty jsou zavíčkované voskem od včel, aby med nevysychal. Speciální vidličkou nebo nožem se jednotlivé buňky odvíčkují, aby mohl med vytékat.
Pak se pláty s medem vloží do medometu a odstředivou silou se z nich med dostává ven a stáčí. Z jedné plástve medu se stočí asi 1,5 až 2 kg medu. Ten by se měl uchovávat v zavíčkovaných sklenicích.
I med musí být zralý
Med můžeme od včel odebrat, jen pokud je zralý. Takový med obsahuje maximálně 18 % vody.Čtěte také
To je takové množství, při kterém v medu nepřežijí žádné organismy, ani kvasinky. Díky tomu je med nezkazitelný a vydrží nám dlouho.
Při vyšším obsahu vody by v medu přežily kvasinky a způsobily by kvašení. Med se skladuje ve sklenicích s víčkem proto, aby se horní vrstva medu nemohla tzv. napít vzdušené vlhkosti - získat tak více vody a med by se kazil.
Celou radioporadnu s Milanem Plevou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Víte, jak se vytáčí květový med? Děti z Včelařského kroužku v Hostinném si to už vyzkoušely
Členové včelařského kroužku pod hostinskou uměleckou školou společně se zkušenými včelaři začali vytáčet květový med. Zatím to vypadá, že medu bude v této oblasti dostatek.
-
Včely nás mohou mnohému naučit, říká herec a včelař tělem i duší Václav Kopta
Je lepší med květový, luční, smíšený, medovicový, plástečkový, pastovaný, černý nebo bílý? I to se dozvíte v pátek 16. listopadu, kdy jsme pro vás připravili Medový den!
-
Včelaření jako koníček. Cílem je radost ze včel, trocha medu pro rodinu i lepší opylení zahrádky
Chcete začít chovat včely? Ing. Radim Kupka z Českého svazu včelařů, z. s., základní organizace Hradec Králové, v naší radioporadně na téma: rady začínajícím včelařům.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.