Náhradní sladidla jsou potravinářské přísady, které slouží zejména k zintenzivnění chuti výrobků
V radioporadně si budeme povídat na téma: umělá sladidla. Řeč bude samozřejmě také o cukru, možná přijde řeč i na sůl. Vše rozebereme s Ing. Hanou Stříteckou z Ústavu Preventivního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a také ředitelkou spolku Fér potravina.
Potřebujeme se zbavit závislosti na sladké chuti, prostě se musíme naučit přestat sladit. Skvělé chuti se přeci dá dosáhnout i jinak.
Ing. Hana Střítecká, Ústav Preventivního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy
Oproti běžnému cukru mají náhradní sladidla vyšší sladivost a mnohdy minimální nebo menší energetickou hodnotu. Podle ní ji také můžeme dělit na nízkoenergetická (např. sorbitol, manitol) nebo zcela nekalorická (např. asprtam, cyklamát).
Čtěte také
Dělit je můžeme i podle toho, zda se v přírodě vyskytují - povětšinou polyoly (vyšší alkoholy) nebo se vyskytují, ale vyrábí se uměle - tedy přírodně identické (steviozidy) nebo jsou zcela syntetická (cyklamát).
Používají se především kvůli snížení energetické hodnoty výsledných pokrmů i nápojů a k zintenzivnění chuti výrobků. A byla představa, že by mohly pomoci v boji se stále narůstající nadváhou a obezitou. A pak se používají pro diabetiky, aby se snížil příjem glukózy, se kterou si jejich tělo neumí už tak dobře pomoci.
Potřebujeme je ale opravdu?
Čtěte také
Diabetici se musí naučit hlídat množství sacharidů, respektive hlavně jednoduchých cukrů ve stravě. To ale neznamená, že vymění sladké za sladké. Měli by se naučit lépe kombinovat potraviny tak, aby se ve výsledném pokrmu či nápoji snížil glykemický index. Ideálně a nejsnáze přidat na bílkovině, případně tuku.
U obezity a nadváhy je to podobné. Potřebujeme se zbavit závislosti na sladké chuti, a to opět záměnou sladkého za sladké nedosáhneme. Prostě se musíme naučit přestat sladit. Skvělé chuti se přeci dá dosáhnout i jinak. Do stravy přidáme více ovoce, ořechů, bylinky (máta, zázvor, skořice atd.).
Podstatné je, v jakých potravinách, jak moc opracovaných a moc kvalitních ony „cukry" jíme. A jakou máme pohybovou (ne) aktivitu.
Ing. Hana Střítecká, Ústav Preventivního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy
Pokud se kromě umělých (náhradních) sladidel budeme bavit o přírodních „zdravějších" záměnách - tak je to opravdu jen výměna cukru za cukr v jiném poměru glukózy a fruktózy. Pořád fixujeme sladkou chuť a zdražujeme výsledné produkty, protože med nebo javorový sirup stojí podstatně více než „bílý" cukr.
„Bílý" cukr je označován občas jako jed
Čtěte také
Bílý cukr je ale úplně stejná sacharóza jako jakákoli jiná. Jen je vyčištěný a už v něm nejsou případně nějaké vitamíny či minerální látky. Ale upřímně - ty přeci máme získávat z něčeho úplně jiného než je jakékoli sladidlo. Jedem se stává bílý cukr až ve chvíli, kdy to s jeho množstvím začneme přehánět.
V současnosti jsou oblíbená přírodní sladidla na bázi rozpustné vlákniny. Jenže díky tomu, že se jedná o vlákninu, tak mnohé lidi nadýmá a způsobuje jim zažívací obtíže. A pak díky tomu, že to je rozpustná vláknina, jakmile ji dáme do „vlhka" a zahřejeme, tak se nám začne rozkládat na jednoduchý cukr - fruktózu, která není o mnoho lepší než glukóza.
Čtěte také
Sice nám na ni nereaguje inzulín, ale je-li ve velkém množství, díky tomu, že je výlučně zpracovávána v játrech, tak je spojována s nealkoholovou steatózou jater.
Tedy pokud už chceme sladit, tak s mírou, a ne umělými náhradami. Ale ani těmi přírodními. Chuti na sladké se tím neodnaučíte, a ještě si potrápíte střevní mikrobiom.
Jako vždy platí, podstatné je, v jakých potravinách, jak moc opracovaných a moc kvalitních ony „cukry" jíme. A jakou k tomu máme pohybovou (ne) aktivitu.
Celou radioporadnu s Ing. Hanou Stříteckou z Ústavu Preventivního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a také ředitelkou spolku Fér potravina si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Sacharidy - nepřítel pro naši váhu i zdraví. Všichni si hlídají tuky a cukry nekontroluje nikdo
Výživový poradce Lukáš Vaníček hostem naší radioporadny. Téma: sacharidy – jaké mají místo ve výživě člověka?
-
Samotné tuky v naší stravě nejsou žádným strašákem. Nebezpečná je kombinace tuků s cukry
Výživový poradce Lukáš Vaníček v naší radioporadně na téma: tuky a jejich využití v našem jídelníčku.
-
Nootropika - zázračné léky? Látky, které napomáhají výživě mozku. Génia z vás ale neudělají
Zlepšují práci mozku, příznivě ovlivňují psychickou vyrovnanost, odstraňují únavu, depresi a zvyšují sexuální výkonnost. Funguje to tak ale bez výjimky?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.