Nachlazení, kašel, rýma. Virové a bakteriální infekce se nevyhýbají ani našim domácím mazlíčkům

19. říjen 2023

Veterinární radioporadna s MVDr. Alenou Truhlářovou. Venku přituhuje, podzim ukazuje svou pravou tvář, musíme být tedy na sebe opatrní, abychom nenastydli. A podobné je to i u zvířat, zejména u koček. I v uvozovkách obyčejná rýma může totiž mít pro naše  čtyřnohé domácí mazlíčky fatální následky.

Je pravda, že nachlazení může být pro kočku velmi nebezpečné?
Částečně ano. Rýmu způsobují viry, ty sice samy o sobě v mírnější formě nejsou až takový problém, ale pokud by došlo k oslabení organismu a přidružily se k tomu bakterie, pak může být průběh tohoto onemocnění komplikovanější.

Alena Truhlářová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak poznáme, že má kočka rýmu?
Typicky jako u člověka. Prostě jí teče z čumáku.

Pokud má kočka zalepené oči, to znamená, že už se nemoc rozjíždí?
Může to tak být, ano. Důležité je vnímat tyto příznaky zejména u koťat, kde je ta imunita slabší, podobně jako u dětí. Takže jsou k onemocnění náchylnější. Kočky, které se pohybují venku, jsou na to více zvyklé, jsou už přizpůsobené změnám počasí. A průběh nemoci pak u nich také nemusí být tak silný jako kočky, která zůstává primárně doma v teple. Ta nižším teplotám není tolik přizpůsobená.

Pokud se k virové přidá i bakteriální infekce, tak je nutné si poslechnout plíce. Tedy už je na místě návštěva veterinární ordinace.
MVDr. Alena Truhlářová, veterinární lékařka

Aby toho ale nebylo málo, k virovému onemocnění se u zvířat často přidávají i bakterie. Poznáme to?
Na první pohled možná ani ne. Spíše je příznakem, že rýma po čase sama nezmizí. Pokud má onemocnění mírnější průběh, tak si s ním imunitní systém poradí. Bakterie se tedy většinou projeví tak, že nemoc trvá déle. Nebo, že potíže klesnou na spodní část dýchacího systému a může se rozjet zápal plic. A to pak může vést ke kašli.

Čtěte také

Jak to tedy léčit? Zvládneme to doma sami? Nebo je dobré vyhledat pomoc odborníků?
Mírnější formu onemocnění bychom měli zvládnout doma. Tam by stačilo ošetřovat oční okolí a dělat výplachy desinfekčními, k tomu určenými roztoky. A podávat léky na zvýšení imunity.

Pokud by tam ale byla už bakteriální infekce, tak tam už je nutné poslechnout si plíce. Tedy už je na místě návštěva veterinární ordinace. A většinou to je pak spojeno s nasazením antibiotik.

Problém nastává také v tom, že nemocná kočka přestává jíst a pít.
Ano, pokud kočce není dobře, tak se to většinou projeví tím, že příjem krmení se sníží. A je zapotřebí to hlídat. Pokud to tedy není typicky venkovní kočka, kde nemáme úplně přehled o její stravě.

Čtěte také

Jaká je prevence, aby kočka do takového stadia nemoci vůbec nedošla?
U venkovní kočky vlastně žádná prevence není. Protože ta se pohybuje venku, tam to nijak neovlivníme. A u kočky, kterou máme doma, je důležité ji průběžně pouštět ven, aby na výkyvy teplot byla zvyklá. Nebo případně, pokud už teploty klesnou velmi nízko, tak kočku prostě už ven nepouštět.

A nějaké očkování neexistuje?
Očkování existuje. V základní trojkombinaci, kterou dáváme, je i tento respirační komplex. Nicméně není to stoprocentní. Ono to sníží příznaky nemoci, její průběh je mírnější, sníží to vylučování viru, ale že by to onemocnění stoprocentně zabránilo, tak to ne.

Bez očkování se ale může stát kočka i bacilonosičem?
U toho viru ano. Ten se přenáší stejně jako u člověka, tedy kapénkovou infekcí. Kontaktem mezi ostatními kočkami. Tedy pokud máme více koček, může se nemoc přenášet. Ale pokud ta kočka žije s člověkem sama, tak na něj nemoc nepřenese.

Alena Truhlářová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou veterinární radioporadnu s MVDr. Alenou Truhlářovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související