Mohou mít i zvířata sníženou imunitu a nakazit se virem? Jsou někteří domácí mazlíčci víc ohroženi?

26. říjen 2020

Mohou se psi a kočky nakazit virózou? Jsou častěji ohrožení psi nebo kočky? U koho to bývá častější? Jsou i nějaká konkrétní plemena více ohrožena? Jaké viry jsou nejčastěji zodpovědné za nákazu u domácích mazlíčků? Jsou k nákaze náchylnější starší ročníky, jako u lidí? Jaké jsou projevy viróz?

MVDr. Ivana Hantshová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

MVDr. Ivana Hantshová z Veterinární ošetřovny Třebeš hovoří v radioporadně na téma: virózy u psů a koček. Kastrace.

Čtěte také

S příchodem podzimu pokaždé přichází i virózy, chřipky, angíny a nachlazení. Lidé s nižší imunitou již dopředu podnikají všechno možné, aby zvýšili své šance na to se nákaze vyvarovat. Co ale naši mazlíčci? Mohou kočky, psi nebo fretky chytit nemoc od člověka?

Nakazit se mohou všichni psi bez ohledu na věk. Psí chřipka se mezi psy rychle šíří a to jak přímým kontaktem, tak vším, na čem ulpěly infekční kapénky.

Nemoc se roznáší špinavýma rukama, přes oblečení či miskou, ze které pije víc psů.

Čtěte také

Až u pětiny nakažených psů se neobjeví žádné příznaky nemoci, ale tito psi jsou infekční.

Klinické příznaky jsou velmi podobné tzv. psincovému kašli, ovšem na rozdíl od suchého dráždivého kašle je kašel při chřipce spíš vlhký. Ke chřipce psů patří i hlenohnisavý výtok z nozder, který je u psincového kašle méně častý. Kašel způsobený chřipkou má též tendenci dlouhodobě přetrvávat, zatímco psincový kašel je většinou do dvou týdnů pryč.

Těžší případy jsou doprovázené vysokou horečkou, schváceností a nechutenstvím a stav se může zhoršit až do virového zápalu plic.

Naopak od psa nebo kočky se nakazit nemůžete

Nejvíce jsou ohrožena plemena s krátkých nosem - a to jak psi, tak kočky. Díky „deformaci" nosu jim nefungují dýchací cesty tak, jak mají, některá plemena se i dusí, i když nemocná nejsou. Při infekci dýchací cesty otečou, zvířeti se začne tvořit hlen a další sekrety, a to může psa či kočku ohrozit na životě.

Příznaky jako u lidí

Stejně jako člověk může mít pes teplotu, suchý dráždivý kašel, který přechází do vlhkého kašle a zvíře tak vykašlává hleny. Často bývají tyto projevy zaměňovány se zvracením. Může se objevit i rýma, výtoky z očí a nosu. Ve vážnějších případech se infekce horních cest dýchacích může rozvinout v nebezpečný zápal plic.

Běžící pes je plný radosti

Jakmile vypozorujete u svého mazlíčka jeden z těchto příznaků, okamžitě zamiřte k veterináři, který provede diagnózu, jež rozhodně není tak snadná jako u lidí.

Omezení venčení

Pokud má zvíře v pořádku imunitní systém, odezní prvotní příznaky, jako je kašel, do 2-3 týdnů. Nechte proto zvíře v klidu, psa neberte na dlouhé procházky. Zvíře by mělo mít dostatek tekutin a také vitamíny.

Stejně tak by se pes neměl stýkat s jinými zvířaty, chřipka je snadno přenosná. Pokud je zvířeti špatně, je apatické a nechce žrát, běžte k veterináři, který předepíše antibiotika.

Očkujte i zvíře

Podobně jako u lidí může být dobrou prevencí očkování proti chřipce. Pro zlepšení imunity může veterinář psovi vstříknout speciální vakcínu i do čumáku.

Blanka Malá a MVDr. Ivana Hantshová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MVDr. Ivanou Hantshovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.