Jaké je riziko onemocnění novým typem koronaviru u našich domácích mazlíčků a zvířat obecně?

22. září 2020

Vědci v minulosti odhalili nový typ koronaviru u psů v Číně, kočky v Belgii i tygra v newyorské zoologické zahradě. Zdá se ale, že pro zvířata nepředstavuje tak veliké riziko.

Zvěrolékařka MVDr. Vilma Hypská hovoří v naší veterinární poradně.

Čtěte také

Covid-19 pochází ze zvířat, takže není překvapivé, že se objevuje i u nich samotných. Samotný nález virové RNA v materiálu z koček nebo psů ale hned neznamená, že zvíře je i hostitelem viru.

Není překvapivé, že v rodinách, kde žijí pacienti s covidem-19 a kde se vyskytuje plno virových částic, může být pozitivní i stěr z nosní sliznice psa. Nic vám to ale neřekne o tom, jestli je pes také infikován.

Není totiž vůbec jisté, jestli se „ten váš“ virus začne v těle zvířete dál replikovat, to pak onemocní a projeví se i nějaké klinické příznaky. Zvířecí hostitelé jsou ale podle veterinářů klíčoví pro vývoj a výzkum nové vakcíny.

Kočky a fretky

Zatím první objektivní světlo přinesly výsledky nedávno zveřejněné čínské experimentální studie.

Čtěte také

Prokázaly schopnost viru dál se vyvíjet v kočkách a v experimentálních podmínkách se mezi nimi i dál šířit. V omezené míře se vyvíjel i ve fretkách. Na rozdíl od psů, prasat nebo ptáků (kuřat a kachňat), kde se nenašel.

Co tak víme, že je přenos genetické varianty nového koronaviru velmi rychlý, a to směrem k lidským, opičím nebo kočičím buňkám. Také proto jsou i v českých zoologických zahradách a parcích zavedena přísná hygienická opatření.

Přenos viru na některá zvířata tak možný je, ale nebezpečí, zdá se, není tak veliké.

Jana Kudyvejsová a MVDr. Vilma Hypská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MVDr. Vilmou Hypskou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související