Na zámku Hrádek u Nechanic narazili řemeslníci při obnově štuků u oken na nečekané překvapení

28. prosinec 2020 08:14

Za zdmi zámku Hrádek u Nechanic na Královéhradecku se pracuje i v závěru roku. Kvůli nepřítomnosti návštěvníků v předvánočním období se po letech dostala správa objektu k pracím, na které dřív nebyl čas. A při tom se sem tam objeví i nějaká ta vzácnost. 

Při obnově štuků kolem oken objevili pod omítkou starou sgrafitovou výzdobu.

Čtěte také

Martin Rejman, kastelán zámku Hrádek u Nechanic nás zavedl do chodby s úžasným stropem. A stále se tu pracuje.
„Zrovna vidíme činnost pana štukatéra. Protože zámek je specifický ve svých chodbách takzvaným vnitřním sgrafitem, to znamená vyškrabávanou omítkou. My jsme si řekli, že bychom to rádi opravili. Ale po 150 letech tato budova umí překvapit."

„Takže například u oken v té šikmé části jsme počítali, že bude jen souvislá vrstva, ale jak je vidno, tak jsou tam zase krásné detailní zdobné prvky. Ty jsme odhalili a s památkáři se budeme radit, co dál."

Čtěte také

Štukatér Jan Vavřena vysvětluje, o jak náročnou práci se v zámku Hrádek u Nechanic jedná.
„Je to hodně pracné, taková nimravá práce. Takže to zkrátka tolik neodsýpá."

„Je to úžasný objev, máme z něj velikou radost. Stalo se to úplnou náhodou, my jsme to tam ani nečekali. Teď přemýšlíme co s tím, ale je to poklad. A nikdo o něm minimálně posledních 30 let nevěděl. A kdo ví, jak to bylo předtím," doplňuje Martin Rejman.

Jedná se o jedinou úpravu na zámku?

„Zdaleka ne. Však se na to pojďte podívat."
Ocitli jsme se v další chodbě, opět s krásnou sgrafitovou výzdobou.
„V této místnosti je ta stěna opravdu už hodně opadaná. Ale musela nejprve projít průzkume, zda-li ona vlhkost, která byla způsobena zatékáním do nadzemní terasy, už je pryč. Máme pozitivní zprávy, takže v druhé etapě, to znamená začátkem příštího roku, bychom rádi obnovili i tuto část."

Čtěte také

A vcházíme do další z chodeb.
„Tady máme kanceláře, pokladnu a také zasedací místnost. Tu právě obsadila naše paní uklízečka. A věnuje se tady bohulibé činnosti."

„Šiji zrovna přehoz do expozice na nábytek. Letos jsme jej poprvé začali zakrývat, protože byl na to trošku čas," usmívá se Lucie Matoulková.

„Je to věc, kterou jsme opomíjeli. A letos, ať už tedy je situace jakákoliv, tak jsme se mohli vrhnout na věci, na které normálně nebyl čas. Například na šití přehozů na nábytek, malování nebo i ono štukování. Konečně jsme obnovili akumulační kamna a nechali opravit počítače. Jsou to sice drobné práce, ale v sezóně, během provozu, prostě na to není čas," dodává Martin Rejman.

Státní zámek Hrádek u Nechanic, to je kousek Anglie ve východních Čechách
Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století v původním historickém zařízení (reprezentační místnosti, apartmá hraběte a hraběnky, obrazárna, pokoje pro hosty, zámecká kaple). Státní zámek Hrádek u Nechanic byl v roce 2001 prohlášen Národní kulturní památkou.

Intenzivní práce v interiéru zámku Hrádek u Nechanic budou pokračovat až do jarních měsíců.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související