Na většinu hradů a zámků v kraji přišlo o prázdninách méně návštěvníků než v předchozích letech

1. září 2021 09:01

Památky v Královéhradeckém kraji navštívilo letos o prázdninách méně lidí než v předchozích letech. Výjimkou je pouze Hrádek u Nechanic, kde návštěvnost mírně vzrostla. Uvedli to zástupci Národního památkového ústavu, podle kterých byl větší zájem o venkovní akce než o samotné prohlídky objektů. Podrobnosti zjišťovala reportérka Jana Házová.

Jaké hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu mají nejnižší propad a které naopak nejvyšší?

Čtěte také

Když se zaměříme na celkovou letošní návštěvnost, tak je opravdu letos v Královéhradeckém kraji nižší na všech památkách spravovaných Národním památkovým ústavem. O prázdninách to bylo stejné, pouze o několik stovek vyšší počet návštěvníků hlásí zámek Hrádek u Nechanic, a to v červenci i srpnu.

Do hospitalu Kuks například přišlo o prázdninách o necelých 7 tisíc návštěvníků méně než ve stejném období loni. Propad necelých 6 tisíc lidí je přes prázdniny také na zámku v Náchodě. O více než 11 tisíc lidí méně navštívilo zámek v Opočně. A o víc než 16 tisíc turistů méně zavítalo na zámek do Ratibořic.

Čím si celkový úbytek návštěvníků Národní památkový ústav vysvětluje?

Podle mluvčí NPÚ Lucie Bidlové byl zaznamenám úbytek návštěvníků přes velký zájem o speciální dětské prohlídky a také o noční kostýmované programy. Zájem měli lidé o akce v exteriérech památek, kde nemuseli používat respirátory.

Čtěte také

Právě ochranná opatření podle NPÚ mohou být důvodem nižší návštěvnosti památek. A mimochodem tento trend zaznamenal NPÚ na všech objektech, které spravuje, nejen tedy v Královéhradeckém kraji.

Řada návštěvníků se prý dotazovala, jestli NPÚ zmíněnou povinnost ochranných pomůcek včetně omezeného počtu osob na jednotlivých prohlídkách opravdu požaduje. A protože dodržování těchto nařízení bylo nutné, mohlo to část turistů odradit.

Čtěte také

O něco vyšší zájem lidí byl v chladnějších srpnových dnech. Tady platí, že pokud je teplo, lidé raději zamíří na koupaliště nebo někam k vodě. Když je chladněji, potom navštíví zámek nebo hrad. Přesto zvýšený srpnový zájem nestačil, aby počty návštěvníků památek dosáhly loňské úrovně.

Na propadu návštěvnosti se podle NPÚ podepsala také skutečnost, že se letos konalo méně kulturních a doprovodných akcí. Kvůli omezením v souvislosti s koronavirem se spousta větších akcí nekonala vůbec nebo jen v komornějším provedení.

Pokračuje dál návštěvnická sezóna na hradech a zámcích nebo se s koncem prázdnin některé památky uzavřou?

Končí sice prázdniny, ale památky zůstávají dál otevřené. A dokonce jsou naplánovány i další akce. Na Hrádku u Nechanic je to například už za pár dnů hudební festival v názvem Romantický Hrádek.

Čtěte také

V hospitalu Kuks se bude sportovat, připraveny jsou koncerty nebo i vinobraní a v říjnu potom Svatohubertské slavnosti.

V Náchodě budou příští víkend Kuronské slavnosti spojené s kostýmovanými prohlídkami zámku. A kdo chce navštívit opočenský zámek, tam se v blízké době chystá Mezinárodní hudební festival F. L. Věka nebo potom v říjnu tradiční setkání sokolníků.

Ratibořice potom v příštím víkendu nabídnou Příběh zámku a zámek příběhů. V říjnu by potom neměla chybět tradiční akce Podzim v Ratibořicích. A to zdaleka nejsou všechny akce, které se na hradech a zámcích v Královéhradeckém kraji chystají.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související