Mýty o plastické chirurgii. Pomáháme lidem znovu najít ztracené sebevědomí, říká plastický chirurg

7. září 2022

Plastická chirurgie je obor lékařství, který se věnuje chirurgickému opravování a upravování funkce i tvaru různých, zejména viditelných částí lidského těla, například po úrazech a popáleninách, ale také z důvodů kosmetických.

Plastický chirurg MUDr. Igor Slaninka hovoří v naší radioporadně na téma: novinky a mýty v plastické chirurgii.

MUDr. Igor Slaninka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Bude teď na podzim ideální doba pro některé zákroky v plastické chirurgii?
Obecně můžeme říct, že operace nejen v plastické chirurgii, ale i v jiných oborech, je lepší plánovat na podzimní, zimní období nebo jaro. Ne, že bychom během léta neoperovali, ale když má někdo plánovánu větší operaci, tak je lepší, pokud venku není příliš horko.

Často vidíme na lidech, kteří plastickou operaci podstoupí, že doslova rozkvetou, jinak září, jde z nich jiná energie. Nás to vždy potěší.
MUDr. Igor Slaninka, plastický chirurg

Když jsme probírali pihy a mateřská znaménka, jejich odstranění, tak zaznělo, že to není příliš vhodné v létě. Tedy teď je vhodná doba se k zákroku rozhodnout?
Je to tak. Pokud chce člověk trávit léto na sluníčku nebo někde u vody, tak pokud má na těle nějakou ranku, kterou mu my při operaci takzvaně vyrobíme, není to optimální. Tedy aby si nezkazil léto, je výhodnější zákrok odsunout na podzim nebo zimu. Pokud to jde a není tam žádný medicínský důvod, proč na odstranění spěchat.

Čtěte také

Plastická chirurgie také pomáhá lidem získat znovu ztracené sebevědomí. Setkáváte se s tím často?
Ano, je to tak. Často na lidech, kteří plastickou operaci podstoupí, vidíme, že doslova rozkvetou, jinak září, jde z nich jiná energie. Nás to vždy potěší, protože vidíme, že zákrok měl smysl. Máme společnou radost se svými pacienty.

Jak jsou výsledky po zákroku trvalé? Jak dlouho to vydrží. Na to se jistě lidé také často ptají.
Jsou věci, které můžeme ovlivnit typem zákroku. Pokud pacient chce, aby to bylo co nejvíce trvalé, tak se snažíme udělat co nejrozsáhlejší výkon nebo používáme různé podpůrné techniky, kde dáváme například ještě nějaké stehy uvnitř, které třeba obličej dlouhodoběji fixují.

Čtěte také

Ale i tak říkáme, že nejsme schopni zastavit gravitaci nebo stárnutí pacienta. Jsou lidé, u kterých se operace provede jednou za život a už to dál není zapotřebí. Ale jsou také lidé, u kterých se po několika letech objeví opět navíc kůže, obličej poklesne. Zkrátka není v tom žádná spravedlnost a nelze předem říct, u koho to jak bude.

Záleží na tom, jak má kdo elastickou kůži, jak stárne, velký vliv na to má také například kouření a obecně zdravý životní styl. To vše může mít na dlouhodobé výsledky operace zásadní vliv.

Jana Kudyvejsová a MUDr. Igor Slaninka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu o plastické chirurgii si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související