První pomoc při popáleninách aneb Co byste měli všechno vědět o jizvách na kůži a jejich léčbě

8. říjen 2020

8. říjen je Mezinárodní den proti popáleninám. Vyhlášen byl, abychom si všichni připomněli, jak je důležitá prevence proti popáleninám a jiným úrazům. Musíme dbát na správné zacházení s pyrotechnikou, z čehož jsou časté úrazy, popálení od vroucího oleje nebo rozžhavených kamen. Obzvláště vše chránit tak, aby bylo v dostatečném dosahu od dětí.

MUDr. Igor Slaninka hovoří v radioporadně o první pomoci při popáleninách a korekci a léčbě jizev.

MUDr. Igor Slaninka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jizva, kterou vidíme na povrchu kůže, je výsledkem komplexního procesu, kterým kůže prochází, aby se zotavila z poškození. Existuje mnoho faktorů, které hojení ovlivňují a ovlivňují také, jak bude jizva vypadat.

Čtěte také

Způsob hojení se liší člověk od člověka, nicméně samozřejmě záleží i na tom, jak se o zranění staráte ještě před tím, než se jizva zformuje.

Kůže prochází třemi stadii oprav, než se jizva stane viditelnou. Jako první se objevuje otok a zarudnutí, citlivost či bolest, a vzniká stroupek. V další fázi začíná pod strupem vznikat nová kožní tkáň. Závěrečná fáze zahrnuje kompletní přestavbu vnějších a vnitřních vrstev kůže.

Péče o zranění v prvních dnech, po vzniku stroupku a jeho odloučení, ovlivňuje vzhled výsledné jizvy.

Typy jizev

V závislosti na genetických předpokladech a typu poranění pleti může mít jizva mnoho podob - od lehce načervenalé plošky až po tvrdou zvýšenou rudou či tmavou jizvu. Existují tři hlavní typy jizev - plochá, atrofická a zvýšená.

operace, jizva, břicho, stehy, medicína

Ploché jizvy patří k nejčastějším a obvykle vznikají z běžných poranění či lehkých popálenin. Podle barvy kůže může být i barva jizvy různá, od růžové po červenou, nebo může dokonce vyblednout až do světlounce růžové či bílé nebo naopak ztmavnout do hněda až tmavě hněda.

Čtěte také

Atrofické jizvy jsou často výsledkem cystického akné nebo pozůstatkem neštovic. Pokud jste si těmito problémy prošli, pravděpodobně jste i vy „majiteli" nejedné takové jizvičky. Vznikají narušením podpůrných struktur v hlubších vrstvách kůže. Právě proto se hojí ne tak dobře jako jizvy ploché či vyvýšené.

Hypertrofická čili vyvýšená jizva vzniká v důsledku nadprodukce kolagenu v reakci na poranění kůže a je výsledkem různých typů poranění, od drobného narušení kůže až po hlubokou ránu

Jizva po úrazu: pomohou speciální techniky

V případě úrazu jsou jizvy bohužel umístěny náhodně a často jsou i velmi nápadné, neboť k poranění většinou dojde v odhalených a obnažených místech, jako jsou obličej či ruce.

Plameny a oheň (ilustrační foto)

I tady lze částečně pomoci a pro zlepšení charakteru takto vzniklých jizev se doporučují určité techniky a speciální prostředky.

Jak na jizvy svépomocí

Žádná jizva v sobě neobsahuje - na rozdíl od zdravé kůže - mazové žlázy, které přirozeně kůži promašťují. Proto je nejdůležitější jizvy po zhojení promašťovat.

Zpočátku je nejlepší používat jakýkoliv mastný a nedráždivý krém s co nejmenším množstvím přísad. To proto, aby se zabránilo případnému dráždění citlivé a čerstvé jizvy či vzniku alergických reakcí. Takovými "obyčejnými" pomocníky jsou všem dobře známé vazelíny či kalciové masti. Později, po dokonalém zhojení kožní rány, se doporučuje užívání speciálních silikonových mastí či samolepících náplastí s příměsí silikonu.

Tlaková masáž jizvy

Současně je vhodné i mechanické dráždění jizvy, což neznamená nic jiného, než tlakovou masáž. Tlakem prstu či ruky několikrát denně zatlačíte přímo na vlastní jizvu po dobu asi patnácti sekund a poté povolíte. Stačí tento rituál praktikovat čtvrt hodinky několikrát denně.

Co byste měli všechno vědět o jizvách na kůži a jejich léčbě (ilustrační foto)

Tím dochází k odkrvení místa jizvy a poté k jejímu opětovnému překrvení, což pozitivně ovlivňuje charakter jizvy a urychluje její vyzrávání.

Když se jizva nehojí

V populaci je malé procento lidí, kterým se i přes veškerou snahu v péči hojí jizvy kosmeticky nepříznivě.

Blanka Malá a MUDr. Igor Slaninka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

V případě takového vývoje se nedoporučuje ani chirurgická intervence ve smyslu odstranění jizvy a opětovného sešití, neboť nová jizva se obvykle vyvíjí podobným způsobem. V těchto případech je lépe zapůsobit na jizvu nechirurgicky - laserem či hormonálními injekcemi. Ani tady, bohužel, ale není výsledek zaručen.

Celou radioporadnu s MUDr. Igorem Slaninkou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související