U plastické operace obličeje platí víc, než kdekoli jinde, že by měla být správně načasována

20. srpen 2019

Plastická chirurgie se věnuje opravování a upravování funkce i tvaru různých, zejména viditelných částí lidského těla, například po úrazech a popáleninách, ale také z důvodů kosmetických.

prim. MUDr. Alena Schmoranzová z Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou v naší radioporadně na téma: Facelift, plastická operace obličeje a moderní metody omlazování a péče o vaši tvář. 

Kdy jít na plastickou operaci obličeje

Měli bychom k ní přistoupit až ve chvíli, kdy je kůže obličeje už výrazněji povolená. Nejčastěji to bývá v oblasti tváří v dolní polovině na hraně oblouku dolní čelisti nebo na krku v oblasti podbradku.

Tkáně obličeje a krku už totiž nemají dostatečnou pružnost a schopnost přizpůsobení se neustálému pohybu navyklé mimiky obličeje. Díky tomu bude efekt zákroku dlouhodobý, obvykle osm až deset let.

Operujeme-li příliš brzy, efekt po operaci bude dobrý, ale pružná a elastická kůže i podkožní struktury se poměrně rychle přizpůsobí navyklým pohybům a mimice a zhruba do dvou až tří let efekt operace zcela vymizí.

Estetický zákrok v oblasti obličeje a krku lze samozřejmě opakovat, ale je to vhodné jednou, maximálně dvakrát a vždy s odstupem přibližně deseti let.

plastická chirurgie

Facelift může být prováděn nejen u žen, ale i u mužů. U nich však nejsou tak dobré možnosti zastření jizev kvůli obvykle postupně řídnoucím vlasům a navíc dojde vytažením kůže k posunu růstu vousů těsně před i za ušní boltec.

Jak probíhá operace obličeje a jak dlouho trvá?

Operaci zahajujeme po celkové desinfekci obličeje i vlasů řezem vedeným z vlasaté části spánkové krajiny směrem dolů těsně před boltcem. Řez lze vést buď před nebo za tragem, tj. chrupavčitým výběžkem vyklenujícím se před zvukovodem. Dále pokračuje kolem ušního lalůčku a v rýze za boltcem, kde se asi v polovině boltce stáčí do vlasů. Délka řezu je závislá na potřebném rozsahu operace.

Mužská tvář na rukou

Poté se uvolní kůže tváře a krku od spodiny a vyměří se a odstraní nadbytky kůže. Dále je třeba provést posun a zpevnění vazivově svalové podkožní struktury, tzv. SMAS lifting. Provádí se buď aplikací - nařasením, nebo resekcí - odstraněním povolené podkožní struktury a sešitím vstřebatelnými stehy.

Nakonec je třeba pečlivě sešít kožní okraje pomocí nitrokožních stehů na viditelných místech a jednotlivých stehů ve vlasech a za boltci. Používají se vstřebatelné i nevstřebatelné materiály. Ve většině případů je třeba k odvádění drobného krvácení zavést na 24 hodin jemné trubičkové dreny. Operace je ukončena přiložením celkového obvazu hlavy.

Rekonvalescence po plastické operaci obličeje

Při spánku je třeba vždy dodržovat polohu na zádech s vyvýšenou hlavou. Celkový obvaz však zůstává dle pokynů ošetřujícího lékaře tři až pět dní po operaci.

prim. MUDr. Alena Schmoranzová

Otoky obličeje a očních víček, někdy i podkožní krevní podlitiny v prvních pooperačních dnech patří k normálnímu pooperačnímu průběhu. Rovněž tělesná teplota může přechodně na den či dva vystoupat na 38 stupňů Celsia. Proto je třeba dodržovat klidový režim a přikládat studené obklady na tváře a víčka.

Pooperační bolesti po operacích obličeje se většinou nevyskytují, spíše se jedná o nepříjemný tlak bandáže a omezené možnosti polohování hlavy. Otoky obličeje a podlitiny postupně ustupují a mizí většinou do týdne od operace.

Jak předcházet pooperačním komplikacím

Pozdější komplikací může být snížení či porušení mimiky tváře nebo mimiky rtů a úst. Tato komplikace je poměrně ojedinělá a vzniká porušením nervového vedení obličejových nervů. Jejich regenerace je poměrně dlouhodobá - většinou trvá týdny - a vyžaduje speciální rehabilitaci obličejových svalů a podpůrnou léčbu vitaminy.

Krásný obličej na sebe strhává pozornost (ilustrační foto)

Dalším problémem mohou být postupně vznikající a zbytňující jizvy, nejčastěji za ušními boltci, někdy i kolem lalůčků. Toto je závislé na velmi individuálních schopnostech hojení každého jedince. Velmi důležitá je dlouhodobá péče o jizvy dle rad plastického chirurga. Hojení jizev na obličeji však bývá velmi dobré a výrazné či zbytnělé jizvy vznikají spíše vzácně.

Celou radioporadnu s prim. MUDr. Alenou Schmoranzovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.