Při popálení nebo opaření jde skutečně o čas. Pamatujte na to ve svých domácích lékárničkách

23. září 2019

V domácích lékárničkách míváme léky proti kašli, horečkám a bolestem. Neměli bychom ovšem zapomínat na léčivé prostředky při popálení prvního stupně nebo opaření, kdy jde skutečně o čas. Můžeme tak předejít vzniku puchýřů nebo následných jizev. První pomoc a léčba popálenin. Kdy vyhledat lékařskou pomoc a kdy zvládneme ošetření doma?

Zástupce přednosty kliniky pro plastickou chirurgii Fakultní nemocnice v Hradci Králové z Oddělení plastické a estetické chirurgie a léčby popálenin MUDr. Igor Slaninka, Ph.D. hostem naší radioporadny na téma: Popáleniny. První pomoc a léčba.

Čtěte také

Prvním opatřením při ošetření spáleniny je chlazení postiženého místa. Nejjednodušší je přikládat obklad namočený v čisté vodě, lze ovšem také využít vychlazený odvar z černého či zeleného čaje.

Můžete také místo namazat mastí na spáleniny, kterou dostanete v každé lékárně. Její aplikace však může být bolestivá, neboť mast je zapotřebí obvykle pořádně vetřít, přičemž se logicky nevyhneme doteku postižených míst. Lépe je tedy využít pěnu obsahující kyselinu pantotenovou, která podporuje hojení a obnovu kůže a jejíž aplikace vyžaduje pouze lehké rozetření.

Důležité je nepodceňovat ani malé spáleniny, neboť příznaky se mohou objevovat postupně a dosáhnout maxima až během 24 hodin.

Popáleniny - počty popálených v roce 2014 / popálenina

Popáleniny jsou poranění způsobená účinkem vysoké teploty (horkými předměty, plamenem, horkými plyny, případně radiačním zářením). Dle výše teploty a doby jejího působení dochází ke vzniku změn na kůži a podkožní tkáni a k jejich částečné či úplné destrukci. Kromě místního poškození může dojít k poruchám regulace a funkce vnitřních orgánů.

Až 40 procent popálenin se stane dětem

Celkový klinický obraz závisí nejen na stupni popálení, ale také na jeho rozsahu. K jeho odhadu se používá tzv. pravidlo devíti podle Wallacea (hlava, horní končetina, bérec a chodidlo, stehno, horní část hrudníku, břicho, horní část zad, dolní část zad - každá z těchto částí odpovídá 9 procentům povrchu lidského těla).

Blanka Malá a MUDr. Igor Slaninka, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

S popáleninami se ročně léčí v průměru celé 1 procento obyvatelstva - tedy více než 100 000 lidí.

Neuvěřitelných 40 procent popálenin se stane dětem - a paradoxně to bývá nejčastěji v době, kdy je celá rodina pohromadě, ale rodiče jsou zaujatí něčím jiným.

Celou radioporadnu s dermatoložkou MUDr. Igorem Slaninkou, Ph.D. si můžete poslechnout na našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související