Krásná do plavek! Desatero zásad opalování v soláriu vám prozradí Terezie Hůlková

6. květen 2019

Terezie Hůlková ze Studia WELLNESS PERFEKT v Hradci Králové v naší radioporadně na téma: Krásná do plavek! Zásady opalování v soláriu. 

Opálení je naše‭ ‬nejpřirozenější kosmetika‭ - ‬tuto‭ „‬kosmetiku‭" ‬si můžete dopřát kdykoliv v průběhu celého roku.‭ ‬Opálení si většinou spojujeme s aktivním životním stylem a s pohybem venku.‭ ‬Opálenou kůži často považujeme za krásnější,‭ ‬zdravější a přitažlivější než neopálenou.

Opálení je důležitá‭ ‬přírodní ochrana proti slunci.‭ ‬Opálení ze solária chrání Vaši pokožku v situaci,‭ ‬kdy je ‭ ‬vystavena vyšší intenzitě slunečního záření,‭ ‬než jste byli zvyklí v průběhu pracovního roku‭ (‬dovolená u moře‭)‬. ‭ V soláriu lze dosáhnout‭ ‬návyku na sluneční záření a tím maximálně využívat všech‭ ‬biopozitivních účinkůslunce‭ ‬bez nebezpečí spálení kůže a to v UV spektru,‭ ‬které je předem definované a pro kůži neškodné,‭ ‬samozřejmě při zachování zásady‭ „‬pozvolna a s mírou‭"‬.‭

K nejvýznamnějším biopozitivním účinkům opalování patří:
syntéza vitamínu D3‭
posílení imunitního systému‭
zlepšení vlastností krevního oběhu‭
zlepšení mnohých nedostatků čistoty pleti‭

Je rozdíl mezi opalováním v soláriu a na sluníčku?
Při umělém ozařování v soláriu probíhají tytéž procesy jako u přírodního slunění. UV lampy v soláriu emitují kombinaci UV-A a UV-B záření, která je svým složením spektra záření podobná tomu slunečnímu.

Jak se opálit, ale nespálit, vám poradí kožní primářka MUDr. Pavla Čižinská!

02911753.jpeg

Radioporadna - Prim. MUDr. Pavla Čižinská - primářka Kliniky kožních a pohlavních Fakultní nemocnice Hradec Králové - slunce, letní opalování a péče o naši pokožku - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Při opalování na slunci hrají nejdůležitější roli faktory jako denní doba opalování, roční období, nadmořská výška, výskyt mraků, emise, blízkost rovníku, odrážející okolní povrch (vodní hladina, písečná pláž, asfalt, sníh...), apod.

Můžeme říci, že opalování probíhá v nekontrolovatelném prostředí. Výhodou opalování v soláriu je možnost regulace tohoto procesu: zvolíme si intenzitu UV lamp (typ solária) a nastavíme si opalovací čas vhodný pro náš fototyp.

Jak často se můžeme opalovat v soláriu?
Doporučuje se dodržovat minimálně 48 hodinový interval mezi návštěvami solária. K dokončení jednoho procesu pigmentace je potřeba poskytnout pokožce určitý čas. Další opalování (nastartuje další pigmentaci) v průběhu 24 hodin by mohlo vyvolat nekontrolovatelné spálení kůže.

Solárium

Maximální pigmentace pokožky můžeme dosáhnout postupně během 8 až 10 opalování při dodržování 2 až 3 denních intervalů a opalovacích časů dle tabulky (časy se postupně prodlužují). Pak se doporučuje na zhruba týden opalování vynechat zcela a poté stačí 1-2 sluneční lázně týdně k udržování dosažené barvy.

Je nebezpečné nosit v soláriu kontaktní čočky?
Neexistují žádné známé důvody, proč by se nemohly nosit kontaktní čočky během opalování v soláriu. Když jsou oči zavřené a vhodně chráněné ochrannými brýlemi, UV záření je blokováno před pronikáním do očí, popřípadě kontaktních čoček.

Teplo, které vzniká při opalování, však může způsobit majitelům kontaktních čoček vysychání očí a nepříjemné pocity. Tak jak ošetřujeme po opalování pokožku hydratujícími prostředky, tak ti z vás, kdo nosí kontaktní čočky, mohou použít oční kapky dle doporučení svého očního lékaře.

Solárium není vhodné pro lidi s těmito příznaky:
Vaše pleť vykazuje více než 50 pigmentových skvrn (mateřské znaménka).
Vaše pleť má sklon k tvoření pih nebo skvrn při opalování.
Pokud jste často měli sluneční úpal v dětství.
Pokud jste prošly rakovinovým onemocněním kůže.
Pokud jste fototyp I.
Pokud jste nedovršily stáří 15 let.

Musíme mít v soláriu ochranné brýle?
Ano, ochranné brýle (určené pro opalování v soláriu), které jsou odlišné od běžných slunečních, by měl mít každý, kdo se v soláriu opaluje

Je nebezpečné se opalovat v těhotenství?
V těhotenství jsou ženy z pochopitelných důvodů opatrné a mají obavy z možných následků při opalování v soláriu. Těhotenství ale v žádném případě nevylučuje možnost opalování v soláriu. Pouze tehdy, máme-li z lékařských důvodů vynechat i přírodní slunce, musíme se potom vzdát i umělého opalování. Všechny ostatní budoucí matky mohou navštěvovat solárium bez obav. Opalovací časy by měly zůstat krátké, aby se zamezilo nadměrnému zatížení organismu.

DESATERO PRAVIDEL OPALOVÁNÍ V SOLÁRIU

1. Před opalováním odstraňte z pokožky make-up, parfémy a veškeré šperky. V naší provozovně jsou k dispozici u obsluhy odličovací ubrousky.

2. Před opalováním případně i po opalování je vhodné použít solární kosmetiku, která posiluje a udržuje účinky opalování a současně vhodně pečuje o pokožku a zabraňuje jejímu vysoušení a předčasnému stárnutí.Solární kosmetika je speciálně vyvíjena právě pro opalování v soláriích a nelze ji v žádném případě nahradit kosmetikou pro opalování na slunci. Minimálně proto, že její účel je opačný.

3. Během opalování není vhodné ležet nehybně, neprokrvená místa v okolí lopatek a na pozadí by se neopálila.

4. Při opalování v soláriu je nutné chránit si oči pomocí speciálních ochranných brýlí, které si u obsluhy můžete zdarma zapůjčit, nebo zakoupity. Zavřená víčka Vaše oči dostatečně neochrání a může dojít k poškození sítnice oka.

5. Délka opalování, vhodný typ solária a počet návštěv závisí na fototypu vaší pleti.

Dodržujte prosím doporučení zkušeného, odborně proškoleného personálu.

Blanka Malá a Terezie Hůlková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

6. Neopalujte se ve stejný den v soláriu i na slunci. Dodržujte min. 24 hodinový odstup mezi sluněním.

7. Před návštěvou solária nikdy nekonzumujte alkoholické nápoje, vyhněte se tak nebezpečí zkolabování. V případě nevolnosti ukončete opalování tlačítkem STOP, opusťte kabinu a informujte personál.

8. V případě užívání léků si před opalováním přečtěte přílohu k balení nebo se informujte u lékaře.

9. Pokud Vaše pokožka po návštěvě solária negativně reaguje (zarudnutí, svědění, pálení) informujte o tom personál provozovny. S další návštěvou počkejte do odeznění obtíží, případně zkraťte, neprodlužujte dobu opalování po poradě s personálem v provozovně.

10. Nepřehánějte opalování, opalujte se s rozumem. Tak zní nejdůležitější pravidlo. Raději přijďte víckrát na kratší dobu. Absolvujte maximálně jednu sluneční lázeň denně. Maximálně deset slunečních lázní během dvou až tří týdnů. V následné době pak stačí jedna až dvě sluneční lázně za týden, aby se udrželo dosažené hnědé zbarvení. Držte se doporučených dob opalování pro daný typ kůže. Za přiměřené se považuje 50 ozařování za rok.

Celou radioporadnu s Terezií Hůlkovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související