U plastických operací v obličeji platí víc, než kdekoli jinde, že by měly být správně načasovány

24. únor 2021

Plastická chirurgie se věnuje opravování a upravování funkce i tvaru různých, zejména viditelných částí lidského těla, například po úrazech a popáleninách, ale také z důvodů kosmetických.

MUDr. Igor Slaninka hovoří v naší radioporadně na téma: estetické zákroky a plastické operace v zimním období - plastika víček.

Kdy jít na plastickou operaci obličeje

Měli bychom k ní přistoupit až ve chvíli, kdy je kůže obličeje už výrazněji povolená. Nejčastěji to bývá v oblasti tváří v dolní polovině na hraně oblouku dolní čelisti nebo na krku v oblasti podbradku.

Čtěte také

Tkáně obličeje a krku už totiž nemají dostatečnou pružnost a schopnost přizpůsobení se neustálému pohybu navyklé mimiky obličeje. Díky tomu bude efekt zákroku dlouhodobý, obvykle osm až deset let.

Operujeme-li příliš brzy, efekt po operaci bude dobrý, ale pružná a elastická kůže i podkožní struktury se poměrně rychle přizpůsobí navyklým pohybům a mimice a zhruba do dvou až tří let efekt operace zcela vymizí.

Estetický zákrok v oblasti obličeje a krku lze samozřejmě opakovat, ale je to vhodné jednou, maximálně dvakrát a vždy s odstupem přibližně deseti let.

plastická chirurgie

Facelift může být prováděn nejen u žen, ale i u mužů. U nich však nejsou tak dobré možnosti zastření jizev kvůli obvykle postupně řídnoucím vlasům a navíc dojde vytažením kůže k posunu růstu vousů těsně před i za ušní boltec.

Jak probíhá operace obličeje?

Operaci zahajujeme po celkové desinfekci obličeje i vlasů řezem vedeným z vlasaté části spánkové krajiny směrem dolů těsně před boltcem.

Řez lze vést buď před nebo za tragem, tj. chrupavčitým výběžkem vyklenujícím se před zvukovodem. Dále pokračuje kolem ušního lalůčku a v rýze za boltcem, kde se asi v polovině boltce stáčí do vlasů. Délka řezu je závislá na potřebném rozsahu operace.

Rekonvalescence po plastické operaci obličeje

Při spánku je třeba vždy dodržovat polohu na zádech s vyvýšenou hlavou. Celkový obvaz však zůstává dle pokynů ošetřujícího lékaře tři až pět dní po operaci.

Čtěte také

Otoky obličeje a očních víček, někdy i podkožní krevní podlitiny v prvních pooperačních dnech patří k normálnímu pooperačnímu průběhu. Rovněž tělesná teplota může přechodně na den či dva vystoupat na 38 stupňů Celsia. Proto je třeba dodržovat klidový režim a přikládat studené obklady na tváře a víčka.

Dalším problémem mohou být postupně vznikající a zbytňující jizvy, nejčastěji za ušními boltci, někdy i kolem lalůčků. Toto je závislé na velmi individuálních schopnostech hojení každého jedince. Velmi důležitá je dlouhodobá péče o jizvy dle rad plastického chirurga.

Hojení jizev na obličeji však bývá velmi dobré a výrazné či zbytnělé jizvy vznikají spíše vzácně.

MUDr. Igor Slaninka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Igorem Slaninkou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související