Plastická chirurgie je zázračný obor, který většinou nezachraňuje životy, ale lidi do života navrací

2. březen 2022

Plastická chirurgie je jedním z nejkreativnějších medicínských oborů, ve kterém se snoubí medicínské znalosti s manuální zručností, představivost s estetickým a uměleckým citem. Plastičtí chirurgové mají stejný cíl jako ostatní lékaři - úplné vyléčení pacienta. Kromě toho je jejich touhou, aby výsledek léčby a operace byl co nejlepší i z estetického hlediska.

Plastický chirurg MUDr. Igor Slaninka z Fakultní nemocnice Hradec Králové hovoří v naší radioporadně na téma: převislá kůže na pažích, břiše a bradě.

Igor Slaninka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Na úvod se zeptám, na co vy osobně jste ve své praxi úplně nejvíc pyšný?
Asi má odpověď bude znít trošku jako klišé. Ale nejvíc mě samozřejmě těší, když mám spokojené pacienty. Když jsou spokojeni s operací, kterou jsme provedli. Došlo k nějakému vylepšení funkce nebo vzhledu a pacient, když odchází, tak z toho má dobrý pocit. Potom jsme vždy spokojeni i my.

Lidé se neustále zajímají o svůj vzhled. O operace, které provádíme u nás ve fakultní nemocnici, je od pacientů velký zájem.
MUDr. Igor Slaninka, plastický chirurg z Fakultní nemocnice Hradec Králové

Setkáváte se určitě s různými deformitami, dokáže vás dnes ještě něco šokovat?
Určitě. Ten náš obor je pestrý, neustále přicházejí pacienti s něčím, s čím jsme se ještě nesetkali nebo co jsme ještě neviděli. Není to samozřejmě každý den, ale jednou za čas se to stává nejenom mně, ale i mým kolegům.

Nemyslíte si, že krása je opravdu relativní pojem?

Čtěte také

Zcela jistě je krása relativní a to se také snažím pacientům říkat. Asi nejsložitější je odhadnout, co si oni vlastně přejí, co je pro ně krásné. Co oni očekávají od nějakého výkonu, který provádíme, kdy se snažíme vylepšit vzhled, estetiku a krásu.

Je složité říct, jestli je vůbec možné naplnit jejich očekávání nebo ne. A když se to povede, jsou pokojeni oni i my. Náš obor vyžaduje, abychom se zaměřovali i na detaily, jaké je také očekávání lidí.

Je v dnešní době po plastické chirurgii velká poptávka?
Myslím si, že ano. Nejsem schopný vám to říct nějak procentuálně, ale lidé se neustále zajímají o svůj vzhled. Trend je takový, že o operace, které provádíme u nás ve fakultní nemocnici, je zájem od pacientů.

Čtěte také

Lidé hubnou a snaží se žít zdravě. Přiznám se, že mě překvapilo, jak velká je poptávka po tzv. abdominoplastice, která vás zbaví povislé kůže na břiše.
Ano, lidé, kteří redukují svoji váhu a zůstane jim nějaký kožní nadbytek v oblasti břicha, tak pro ně je tento výkon určený. Odstraníme nejen kůži, kterou mají navíc, ale jsme schopni i trošku vylepšit břišní stěnu, kdy operujeme rozestup břišních svalů. Stáhneme je více k sobě a tím pádem se upraví vzhled břišní stěny.

Nebo se trošku vylepší tvar boku, když se, lidově řečeno, břišní stěna stáhne. Ale nejsou to jen lidé po váhové redukci, jde například i o dámy po těhotenství, které nemají z nějakého důvodu tak elastickou kůži. Ta se jim nestáhne do původního stavu a zůstává tam kožní nadbytek.

Igor Slaninka a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ale chápu-li to správně, tak k vám chodí lidé, kteří už na sobě nějak pracují. A to, co zůstává, nejde vysportovat, zpevnit ani zhubnou?
Přesně tak. Úplně ideální jsou lidé, kteří už zhubli a mají svoji ustálenou váhu nebo dámy, které už neplánují další těhotenství. Pro ně je tato úprava břicha určena.

Celou radioporadnu s MUDr. Igorem Slaninkou o plastické chirurgii si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související