Jak poznáte, že je vaše mateřské znaménko rizikové? Melanom je hodně nebezpečný typ rakoviny kůže

30. srpen 2021

Melanom je závažné onemocnění kůže - jedná se o formu rakoviny. Jednou z příčin jsou pigmentová znaménka. Zhruba 30 až 50 procent melanomů vznikne na podkladě našich mateřských znamének. Když si pihy pravidelně kontrolujeme, dokážeme sami odhalit sebemenší odchylky v průběhu času.

Plastický chirurg MUDr. Igor Slaninka hovoří v naší radioporadně na téma: odstraňování znamének na kůži a následná péče.

Zhruba 30 až 50 procent melanomů vznikne na podkladě pigmentového znaménka. Když si pihy pravidelně kontrolujeme, dokážeme sami odhalit sebemenší odchylky v průběhu času.

Příznaky rozvoje melanomu u pigmentového znaménka:

asymetrie
změna barvy
změna ohraničení
zvětšený průměr
vyvýšení

Někteří se ještě stále domnívají, že rizikové pigmentové znaménko je až takové, které začne svědit, krvácet nebo se kolem něj utvoří zánět. Toto jsou však pozdní příznaky rozvoje většinou už maligního melanomu.

Kdy je ideální doba pro odstranění kožních znamének? Nebezpečí může číhat i pod nehtem

Pihy v obličeji

Radioporadna s MUDr. Jarmilou Čelakovskou z Kožní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. Jak se nebezpečné znaménko odstraňuje?

Melanom je nejagresivnější forma rakoviny kůže a představuje jedno z nejvážnějších onkologických onemocnění. Nejvíce ohroženým orgánem lidského těla je kůže, tento nádor však může postihnout také oko, ucho, ústní dutinu, střeva nebo genitál. Zpočátku může být velmi nenápadný, a pacienti ho proto často odhalí až ve chvíli, kdy je příliš pozdě.

Zhoubný kožní nádor se ve většině případů zpočátku projevuje pouze nenápadnou skvrnkou, později ale může prorůstat hlouběji a zakládat metastázy v jiných orgánech. Nejčastěji se jedná o dceřiná ložiska v kůži, lymfatických uzlinách, ale také v mozku, střevech a v plících.

Pokud je však maligní melanom odhalen v raném stádiu, pacienti mají poměrně vysokou šanci na úspěšnou léčbu.

MUDr. Igor Slaninka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co se podílí na vzniku melanomu? Jaké jsou možnosti kontroly kožních útvarů? Postačí vyšetření pouhým okem? Jsou i kožní nádory dědičnou záležitostí?

Základem prevence je pravidelná kontrola mateřských znamének. K dermatologovi se doporučuje chodit nejméně jedenkrát ročně.

Celou radioporadnu s MUDr. Igorem Slaninkou o mateřských znaménkách si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související