MUDr. Pavel Kosina: Na posilující očkování chodí lidé, kteří z vlastní zkušenosti ví, co covid umí

4. srpen 2022

Rezort zdravotnictví spustil další očkovací kampaň proti covidu. Čtvrtá posilující dávka je dobrovolná, komu ji lékaři doporučují? Kdy je ideální doba pro očkování a bude současná vakcína účinná i na nové varianty koronaviru?

Vedoucí lékař Očkovacího centra a Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové MUDr. Pavel Kosina hovoří v naší radioporadně.

Když někdo říká, že vakcína není prověřená, tak to vzbuzuje úsměv. Protože asi nemáme historicky tolik dat na žádná jiná očkování.
MUDr. Pavel Kosina, vedoucí lékař Očkovacího centra Fakultní nemocnice Hradec Králové

Máme se bát nové vlny covidu?
Nemusíme se bát, ale buďme obezřetní. Abychom nějakým způsobem tu současnou vlnu zvládli, protože zcela jistě přijde v podzimních a zimních měsících další. Vidíme, že tohle je taková menší letní vlna. Tedy dělejme všechno pro to, aby nás to co nejméně omezilo a zdravotně postihlo.

Čtěte také

Je důležité, aby se lidé nechali znovu očkovat?
Myslím si, že to důležité je. Především s důrazem na starší občany. A určitě je očkování důležité pro lidi, kteří mají nějaké přidružené onemocnění, které by se mohlo codivem zkomplikovat. Tam důraz na přeočkování dal v každém případě.

Začalo už očkování čtvrté posilují dávky, jak velký je zatím zájem?
Zájem je právě od těch nejrizikovějších, starších lidí, kteří i z vlastní zkušenosti ve své okolí viděli, co covid umí. Ti už na čtvrtou dávku přicházejí. V tuto chvíli je posilující dávka spíše doporučována těm nejzranitelnějším, zatímco ti mladší nebo bez přidružených onemocnění, jistě mohou ještě počkat.

Čtěte také

Možná nemají někteří ještě ani třetí dávku. Tak co s tím.
Třetí dávka se dá kdykoliv doplnit. Bývá na to spousta dotazů, když jsem měl covid třeba v dubnu, jestli se má ten člověk nechat teď očkovat teď. To asi nemá úplně smysl, zvláště, když v té době už tady převládala varianta omikron. Tam skutečně připadá jako důležité očkování někdy za půl roku, to znamená v podzimních měsících.

Máte k dispozici nějaká data, která by dokazovala, že je očkování proti covidu opravdu účinné?
Těch dat je spousta. Vždy, když někdo říká, že ta vakcína není prověřená, tak to dnes už trošku vzbuzuje úsměv. Protože asi nemáme historicky tolik dat na jiná očkování, jako se shromáždilo za poslední dva roky. Ta účinnost tady je a jde napříč světem. Máme studie z Kanady, Izraele, z evropských zemí. Takže vakcinace je určitě účinná, protože kdyby nebyla, tak by státy za ni nevynakládaly tak vysoké prostředky, ale hledaly by jiné cesty, jak covidu zabránit.

Pavel Kosina a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s vedoucím lékařem Očkovacího centra a Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové MUDr. Pavlem Kosinou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související