Jaký je v Královéhradeckém kraji zájem lidí o posilující, už čtvrtou dávku očkování proti covidu?

2. srpen 2022 08:23

V České republice stoupá počet lidí, kteří mají zájem o posilující dávku očkování proti covidu-19. Na některých místech začaly nemocnice například prodlužovat otevírací dobu očkovacích center. V Královéhradeckém kraji týdně testy odhalí do 800 nakažených. Aktuální informace zjišťoval reportér Jakub Vik.

Jak přesně se epidemie v našem kraji vyvíjí?

Čtěte také

Počet nakažených v našem regionu stále stoupá, ovšem ten nárůst v posledních dnech zpomaluje. Konkrétně to znamená, že například za posledních 7 dní přibylo zhruba 800 nakažených, týden předtím to bylo necelých 700 a ještě předcházející týden necelých 500 nakažených osob.

Důležité ale především je, jak se vyvíjí situace v nemocnicích. Tam počty hospitalizovaných samozřejmě také v souvislosti s počtem nakažených lidí mírně stoupaly, v posledních dnech ale dokonce už začaly i klesat, zejména v těch krajských nemocnicích. Hospitalizovaných tedy už i ubylo.

Jak na to reagují nemocnice?

Čtěte také

Naštěstí na tuto situaci zatím nijak reagovat nemusely. Všechna oddělení ve všech nemocnicích u nás v kraji fungují standardně a bez omezení. Na rozdíl od některých nemocnic v jiných krajích, například v Hranicích na Přerovsku nebo také ve Fakultní nemocnici v Brně, tam museli dokonce v minulých dnech i zakázat návštěvy.

Důležité tady je, že ve většině případů jde u nás v nemocnicích o pacienty, kteří se tam ocitli kvůli jinému onemocnění než je covid.

Dva týdny už je možné jít si pro druhou posilující dávku vakcíny, jaký je o ni zájem?

Čtěte také

Zájem o posilující dávku očkování mírně stoupá. Není to ale nijak enormní zájem, fronty se nikde v žádném očkovacím centru netvoří. V našem Královéhradeckém kraji si pro tu čtvrtou dávku zatím přišlo něco přes 2 tisíce zájemců. V tom druhém týdnu to bylo mírně více než v týdnu předchozím.

Možnost k tomu lidé mají v očkovacích centrech často jen jeden den v týdnu a velice často jde právě o pátek. Tento den jsou počty očkovaných onou čtvrtou dávkou největší.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související