Nemocnice v kraji se připravují na očekávaný nárůst zájmu lidí o očkování proti koronaviru

27. červenec 2022 07:18

Nemocnice v Královéhradeckém kraji se začínají připravovat na větší zájem o očkování proti koronaviru. Druhou posilující dávku vakcíny dostalo v kraji za první týden bezmála tisíc lidí. Další, především ti starší, postupně přibývají. Vakcín i očkovacích kapacit by pro ně měl být dostatek.

Čtěte také

„V tuto chvíli očkuje fakultní nemocnice čtvrtou posilující dávkou v pátek odpoledne a případné rozšíření bude záviset na zájmu lidí o vakcínu,“ říká mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor.

Největší nemocnice v kraji zatím očkuje tři a půl hodiny jeden den v týdnu. Druhou posilující dávkou tedy v Hradci Králové zatím očkovali jednou. „Přišlo zhruba 300 lidí na čtvrtou dávku, další necelá stovka jich dorazila pro první až třetí dávku. A ten zájem budeme posuzovat podle dalšího vývoje.

Čtěte také

Podobně jsou na tom i v dalších krajských nemocnicích - je potřeba počkat, jak se situace vyvine. Výjimku tvoří nemocnice v Trutnově, kde se aktuálně rozhodli termíny přidat. Trutnovská nemocnice zatím očkovala jednou za tři týdny a další termín měla na 10. srpna, do kalendáře ale snad přibyde ještě jeden nebo dva.

Lidé se to včas dozvědí na webových stránkách nemocnice, říká ředitel Miroslav Procházka. „V současné době víme, co jsme schopni pokrýt do konce měsíce s tím, co jsme měli k dispozici. Budeme se to snažit během tohoto týdne upravit tak, abychom byli schopni v srpnu nabídnout další, alternativní možnosti. Věřím, že během týdne tam budou aktuální informace, které uvedou možnosti pro zájemce jak o třetí dávky, tak i o čtvrté dávky.

Čtěte také

Otevřít další očkovací termíny není úplně jednoduché, nemocnice musí pořád počítat s tím, aby v ideálním případě spotřebovaly celé balení vakcíny. Co se nevyočkuje, musí se zlikvidovat - a zájem zatím není takový.

Podle krajského koordinátora pro očkování Jaroslava Malého se ale dá očekávat, že zájem poroste - podle odhadů České vakcinologické společnosti by si pro druhou posilující dávku mohly přijít zhruba dva milióny lidí. „Předpokládá se, že by se mohlo nechat očkovat něco přes 2 miliony lidí. To by samozřejmě zase znamenalo podávat vakcínu ve velkých týmech všechny dny v týdnu. Ale dalo by se to určitě zvládnout jak co do počtu vakcín, tak i se zkušenostmi, které máme už z předchozích vln.

V Královéhradeckém kraji se zatím očkuje především vakcínou Comirnaty od firem Pfizer a Biontech, a pro čtvrtou dávku by si lidé měli dojít nejdříve čtyři měsíce po dávce třetí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související