V kraji přibývá nakažených koronavirem. Subvarianta BA5 je čtyřikrát nakažlivější než původní virus

11. červenec 2022 10:02

Počty nových případů onemocnění koronavirem v Královéhradeckém kraji rostou, víkendová čísla byla nejhorší od poloviny dubna. Podle hygieniků se na tom podílejí nové subvarianty mutace omikron, které jsou mimořádně nakažlivé, na druhou stranu mají ale zatím lehký průběh onemocnění. 

Podrobnosti přímo v testovacím centru u Fakultní nemocnice v Hradci Králové zjišťoval reportér Tomáš Lörincz. Jak to tedy vypadá se statistikami?

Čtěte také

Za pátek přibylo 109 případů, tedy nejvíc od 21. dubna. Za sobotu potom 23, což je nejvyšší číslo od konce dubna. Podobný nárůst byl vidět i v neděli, to do statistik přibylo 13 nových případů.

Podle Evy Beranové z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové jsou za tím nové subvarianty mutace omikron BA4 a BA5, především ta druhá zmíněná má odhadované reprodukční číslo podobné spalničkám, tedy 10 a více, a je tedy zhruba čtyřikrát nakažlivější než původní varianta.

Na druhou stranu zatím bývá průběh onemocnění lehký a koronavirus aktuálně příliš nezatěžuje ani nemocnice.

Dá se proti těmto subvariantám a mutacím chránit?

Čtěte také

Zatím to vypadá, že by neměla přijít na řadu žádná plošná opatření, podle hygieniků ale určitě neuděláme chybu, když budeme dodržovat například základy hygieny a když se budeme chovat ohleduplně. Tedy v případě nějakých příznaků onemocnění je vhodné omezit pohyb mezi lidmi, pokud už bychom museli třeba na nákup, tak s rouškou, a dojít si na testy.

V polovině srpna by potom mělo být jasno, jak to bude s případnou čtvrtou dávkou očkování, kterou doporučila Vakcinologická společnost. Podle ní by se na podzim měli čtvrtou dávkou přeočkovat senioři a lidé s dalšími zdravotními problémy, třeba s oslabenou imunitou. To ale ještě musí schválit vláda.

Říkal jsi: dojít si na testy. Ty teď stojíš přímo v testovacím centru ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, jaký je o testy zájem?

Čtěte také

Podle mluvčího Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakuba Sochora se jedná o desítky lidí denně. Dnes od rána, mají tady otevřeno od 7:30 hodin, to bylo už zhruba 30 osob. Poměr mezi těmi, kteří si test zaplatili sami a těmi, kteří mají indikaci od lékařů nebo hygieniků, je přibližně půl na půl.

Jsem tu asi půl hodiny a za tu dobu přijelo pět či šest automobilů. Zájem o testování ale v posledních dnech mírně roste, ale dosud není ani zdaleka takový, aby bylo nutné rozšiřovat provozní dobu odběrového místa. To je otevřeno 7 dní v týdnu, pětkrát na 4 hodiny dopoledne od 7:30 do 11:30 hodin. V úterý a ve čtvrtek potom na 3 hodiny odpoledne, konkrétně 15:30 až 18:30 hodin.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související