Domovy sociálních služeb v kraji znovu požadují po návštěvnících nošení roušek nebo respirátorů

22. červenec 2022 08:10

Domovy důchodců a další poskytovatelé sociálních služeb v Královéhradeckém kraji opět pro návštěvy zavádí povinné nošení roušek či respirátorů. To kvůli opětovnému šíření viru covid-19. Jak k doporučení hygieniků přistoupila jednotlivá zařízení, to zjišťoval reportér Jakub Vik.

Ve kterých domech sociálních služeb už musejí návštěvníci roušky nosit?

Čtěte také

Krajská hygienická stanice už minulý týden doporučila všem zařízením v kraji, aby návštěvníky pobízely k nošení ochrany dýchacích cest. Například Domov U Biřičky v Hradci Králové k tomu přistoupil okamžitě, právě ještě koncem minulého týdne. Domov sociální péče Tmavý Důl na Trutnovsku pak od pondělí.

Stále jde ale pouze o doporučení od hygieniků, takže například v Domovech na Orlici v Albrechticích nad Orlicí se kvůli současným vysokým teplotám rozhodli s tímto opatřením počkat a po návštěvnících tak zatím respirátor nebo roušku nevyžadují. Pokud ovšem dotyčný nejeví nějaké příznaky nemoci.

Čtěte také

Jaká další opatření by lidé měli dodržovat?

Po návratu z dovolené, zejména té v zahraničí, případně takové, kde se dotyčný setkal s velkým počtem neznámých osob, by měl takový člověk tři až pět dnů počkat a návštěvu zařízení sociálních služeb odložit. Pokud se u dotyčného objeví příznaky respiračního onemocnění, neměl by do domovů chodit vůbec. Případně jen ve zcela neodkladných a naléhavých situacích.

Naopak klientům sociálních služeb pak hygienici doporučují chránit se v případě pohybu mimo dané zařízení.

Čtěte také

Setkali se už někde s tím, že by někdo pravidla dodržet odmítl? A pokud ano, tak jak to potom řeší?

Podle mých informací zatím nikde k žádnému konfliktu nedošlo. Pokud by například někdo roušku neměl, zapomněl si ji vzít, tak zaměstnanci domovů jsou připraveni a mohou takovému člověku ochranu dýchacích cest poskytnout.

Pokud by s tím ovšem návštěvník nesouhlasil, mohou se ho zaměstnanci snažit přemluvit k odchodu. Stále ale zatím jde pouze o doporučení, nikoliv nařízení. Tudíž vymahatelnost tohoto opatření prakticky neexistuje.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související