Divadelníci bilancují sezónu. Její část ovlivnila opatření proti covidu, divadla přišla o miliony

27. červen 2022 08:27

Právě končící divadelní sezónu znovu ovlivnila protiepidemická opatření, k normálu se vrátila až ve svém závěru. Shodují se na tom divadelníci napříč republikou, někde ztráty vyčíslili na miliony korun. Platí to třeba pro Klicperovo divadlo v Hradci Králové.

Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

V Klicperově divadle v Hradci Králové zatím vyčíslili ztrátu za minulý rok - kvůli účetnictví ten kalendářní - na tržbách prý přišli o 7 až 8 milionů korun. I letošní rok covid ovlivnil návštěvnost, především v prvních měsících, do toho se soubor potýkal s nemocností.

V poslední době se ale situace zlepšila, to platí i pro návštěvnost, ta se k normálu vrátila po zrušení protipandemických opatření.

Hodnotí sezónu podobně i v jiných divadlech v Královéhradeckém kraji?

Čtěte také

Ano. Potíže s rušením představení a nízkou návštěvností řešili prakticky všude, kde jsem se ptal. To je třeba případ Divadla Drak v Hradci Králové, tam mi řekli, že jsou vlastně rádi, že sezóna vůbec proběhla.

V Hronově na Náchodsku chodila na představení asi jen polovina očekávaného počtu diváků, teď tam doufají, že koronavirus neovlivní tradiční Jiráskův Hronov. Ten město hostí pravidelně na přelomu července a srpna, vstupenky se na něj začnou prodávat v polovině července.

Zatímco v Hronově festival teprve chystají, jinde jsou divadelní akce v plném proudu. Je o ně mezi diváky zájem?

Čtěte také

Začnu festivalem Regiony v Hradci králové, posluchači ho určitě znají pod dřívějším názvem Divadlo evropských regionů. O vstupenky je podle pořadatelů mezi diváky zájem velký, některá představení jsou vyprodaná a zájem je podobný jako před vypuknutím pandemie.

O něco slabší je to na Rychnovsku, kde pořádají Poláčkovo léto. Zájem o vstupenky je zatím zhruba o pětinu menší než dříve, organizátoři si to vysvětlují tím, že lidé s ohledem na současnou ekonomickou situaci a výhled na další měsíce začínají šetřit.

Spustit audio

Související