Lákají zámky a hrady turisty k návštěvě stejně jako před covidem? O co je v kraji největší zájem?

11. červenec 2022 09:08

Na státní zámky v Královéhradeckém kraji míří letos víc lidí než ve stejném období loňského roku. Za červen stoupla návštěvnost na čtyřech z pěti objektů. Na počty z doby před covidem se ale zatím dostal jen Hrádek u Nechanic. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček. 

Například za červen je návštěvnost v objektech Národního památkového ústavu vyšší než loni, stále ale nedosahuje čísel z roku 2019. Čím si to památkáři vysvětlují?

Čtěte také

Například v Babiččině údolí na Náchodsku se v červnu oproti předcovidové době neotevřely v běžném provozu pro návštěvníky některé objekty. Jde třeba o Rudrův mlýn a Staré bělidlo. Tam bylo z ekonomických důvodů otevřeno pouze o víkendech. Teď o prázdninách jsou už oba zmíněné objekty běžně přístupné, jak to bude od září ale zatím ještě jasné není.

Z památek v našem regionu tak pouze pro zámek v Hrádku u Nechanic platí, že letos v červnu překonali návštěvnost z předcovidové doby. Abych byl konkrétní, letos přišlo o 300 lidí víc než v roce 2019. A proti loňsku se tam návštěvnost zvýšila téměř o tisíc osob.

Počty lidí, kteří památky navštíví v červenci, budeme znát nejdříve na začátku srpna. Už teď ale na některých zámcích trhají rekordy v návštěvnosti, je to tak?

Návštěvnost podle správy jednotlivých objektů výrazně zvyšují nejrůznější akce. Například v minulém týdnu přišlo na Svátky růží ve Státním zámku v Opočně každý den přes tisíc zájemců.

Čtěte také

Když si srovnáme červnovou návštěvnost opočenského zámku, kdy za celý měsíc na tuto památku přišlo něco přes 3 500 lidí, tak je opravdu znát veliký rozdíl při konání akcí.

A totéž potvrdili i kasteláni dalších zámků. Na Hrádek u Nechanic prý v době konání akcí přichází někdy až o 300 procent více návštěvníků než v běžných dnech. Náchodský zámek v době konání Piccolominských slavností o tomto víkendu také zaznamenal vyšší návštěvnost. A pravděpodobně k tomu přispěly i prohlídky zámku s průvodci v dobových kostýmech.

I proto se jednotliví provozovatelé památek snaží mít co nejpestřejší nabídku, a to jak pro dospělé, tak i pro dětské návštěvníky.

Zmínil jsi dětské návštěvníky, jak na ně letos Národní památkový ústav myslí?

Přestože Národní památkový ústav zvýšil cenu vstupenek na svých objektech pro dospělé návštěvníky, tak naopak pro děti ji snížil. A zámky se tak mládež snaží nalákat na speciální programy.

Čtěte také

Na Hrádku u Nechanic je například může provést expozicí hraběnka v dobovém kostýmu. Mají možnost si také koupit pracovní listy, zámek pro děti připravil i dětská představení.

Prohlídky s komtesou mají také na zámku v Ratibořicích na Náchodsku. A speciální dětské prohlídky nabízí o prázdninách také Státní zámek Náchod. A na zámku v Opočně zase mají erbovní bestie.

Nabídka je ovšem mnohem širší, zahrnuje nejrůznější slavnosti pro celé rodiny nebo divadelní představení.

Spustit audio

Související