Jaká je situace v nemocnicích v Královéhradeckém kraji s počty hospitalizovaných s koronavirem?

24. únor 2022 08:16

Epidemie covidu-19 v Královéhradeckém kraji třetím týdnem zpomaluje. V týdenním srovnání je počet nakažených přibližně třetinový oproti začátku února. Ve všech nemocnicích v kraji je asi 170 nemocných s koronavirem. V hradecké fakultní nemocnici počty hospitalizovaných zatím mírně stoupají.

Čtěte také

„Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je hospitalizováno zhruba 90 pacientů s covid-19, což je v porovnání s minulým týdnem mírný nárůst,“ informuje mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor.

Podle něj tam teď na jednotkách intenzivní péče leží asi dvě desítky pacientů s covidem-19.

Naproti tomu v ostatních nemocnicích v kraji podle mluvčího hejtmanství Dana Lechmanna pacientů s koronavirem ubývá. „Krajské nemocnice dnes ráno hospitalizovaly 83 pacientů s covidem-19, kdy stav 6 z nich vyžadoval intenzivní péči zdravotníků.

Čtěte také

Oproti tomu minulý týden bylo podle něj v těžkém stavu asi 20 pacientů. Jak vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví, pandemie koronaviru třetím týdnem zpomaluje - zatímco začátkem měsíce v kraji přibývalo kolem 2 500 nakažených, teď je to přibližně 700.

Podle hejtmanství mají lidé čím dál menší zájem o očkování proti koronaviru a očkovací centra, jako například to v hradecké nemocnici, tak například upravují svou provozní dobu.

Čtěte také

„Zájem o očkování v posledních dvou týdnech výrazně klesl. V průměru zdravotníci teď v kraji naočkují 500 až 600 zájemců, ještě koncem ledna byl ale denní průměr asi kolem 2 000 očkování, popisuje Dan Lechmann.

Nemocnice se také nadále potýkají s výpadky zdravotníků kvůli nemoci nebo ošetřování člena rodiny, omezení péče ale podle krajského mluvčího Dana Lechmana v tuto chvíli nehrozí.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související