MUDr. Mounajjed: Vakcína je jako kondom. Viru sebere klíč od vstupu do buňky a organismus ochrání

3. září 2021

Vedoucí koordinačního týmu iniciativy Lékaři pomáhají Česku MUDr. Radek Mounajjed stojí za antigenním testováním společnosti, následně organizoval vznik očkovacího centra v O2 Aréně v Praze a nyní chce efektivně připravit proočkování mladé a dětské populace proti covidu-19.

Proč se vlastně v boji proti covidu tak angažujete?

„Protože jsem přesvědčen, na základě dat, která máme, že jediná cesta k překonání tohoto děsivého období, které prožíváme, vede přes očkování a detekci infikovaných lidí. Protože nikdo z nás neví, co ten covid udělá za nějakých 5 či 10 let. Jestli to bude dřímající vir v nás, jako je třeba vir pásového oparu, který se probudí za 20 let, to nikdo netuší."

MUDr. Radek Mounajjed ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

MUDr. Radek Mounajjed

je český stomatolog a vysokoškolský pedagog specializující se na protetickou stomatologii. Dětství prožil v Damašku a vyrůstal v česko-syrské rodině. Jako jediný český stomatolog přednášel na Harvardově univerzitě. Jako první stomatolog ze střední Evropy se v USA stal plnohodnotným členem uzavřené vědecké společnosti Academy of Prosthodontics.

„Všichni víme, že to má neurologické následky a takzvaný long covid, nebo-li dlouhý covid či post covid, tedy příznaky, které se objevují ve vazbě na vir. Já osobně si myslím, že když je k ochraně tak jednoduchý nástroj, jako je očkování, které v historii už zachránilo stovky milionů lidí, tak není důvod, abychom se teď očkování bránili."

Spousta osob, které se chtějí zviditelnit v médiích, si hraje na opozici očkování. Měli by nést zodpovědnost za to, jak zblbli společnost.
MUDr. Radek Mounajjed, vedoucí koordinačního týmu iniciativy Lékaři pomáhají Česku

Společnost je však rozdělena na dva nesmiřitelné tábory. Propagátor očkování vyvolává dnes nepříznivé reakce na druhé straně.

„Já to chápu, ale lidé, kteří popírají význam očkování, se neopírají o žádná fakta. Když se podíváte na jejich diskuse a jaké argumenty oni používají, tak nikdy nejsou podloženy nějakým reálným faktem nebo studií. Jsou to všechno domněnky, záhadná videa, která nemají jasného autora. A myslím si, že spousta osob, které se chtějí zviditelnit v médiích, tak si hraje na opozici očkování. Tito lidé by jednou měli nést zodpovědnost za to, jak zblbli společnost."

Čtěte také

Nebojíte se, že až se jednou ohlédnete, tak bude i váš názor na některé věci jiný?
„Ne, očkování jsem nevymyslel já. Máme očkované osoby proti dětské obrně, spalničkám, pravé neštovice se vymýtily jen díky očkování. Své děti jsem nechal očkovat. A věřte mi, že se o nic na světě nebojím víc, než o své děti."

„Kdybych tomu tedy nevěřil a neměl načtenu spoustu informací, komunikuji s odborníky, naše iniciativa se jimi obklopuje, tak bych nikdy nedovolil, aby někdo očkoval mé dítě. Já jsem přesvědčen, že tohle očkování je naprosto v pořádku."

Mluví se o neplodnosti a také o tom, že dávka pro dospělého je pro dítě příliš velká a dětský organismus se s ní hůře popere. Bude to bez následků?

„Existují dokonce oborné studie, kde se dozvíte, že naopak covid může způsobit neplodnost. Ovšem imunitní systém dětí je už ve 12 letech téměř zralý a jeho vývoj je ukončen. Proto je stanovena ona hranice 12 let. A nyní se připravuje samozřejmě očkování i pro mladší děti. Tam už jsou ty dávky menší."

Co lidé, kteří covid prodělali a mají vysoké protilátky?

„Tady je problém, že neexistuje ani jedna publikace, která by řekla, jaká konkrétní úroveň vás ochrání a nemusíte se očkovat. Není zatím taková studie. Samozřejmě selským rozumem to tak je, ale tu hranici dosud nikdo nezná."

Čtěte také

„A jestli má někdo strach, že když infekci prodělal a pokud se nechá očkovat, tak se mu něco nepříjemného stane, tak by mohl také umřít strachy dostat onu infekci znovu. Protože vakcína je vlastně jen napodobenina viru. Je to jen část, která nezpůsobí onemocnění, ale evokuje imunitní systém, aby se na vir připravil."

Jak může jedna vakcína fungovat na všechny, když na každého působí covid jinak?
„Řeknu to jednoduše. Představte si, že vir má na sobě výčnělky, což jsou klíče, kterými vir vstupuje do hostitelské lidské buňky a ta se stává jeho domovem. On si odemkne buňku, vstoupí dovnitř a chová se tam jako doma. Vyrábí si tam své součástky, aby se mohl rozmnožit do dalších buněk."

„A vakcína v podstatě spočívá v tom, že se vytváří takové řekněme návleky na ony virové klíče. Obalí je a klíče už potom neumí buňku odemknout. Vakcína je takové univerzální sako nebo kondom na virový klíč. A chrání nás."

MUDr. Radek Mounajjed a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou covidovou radioporadnu s MUDr. Radkem Mounajjedem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.