„Určitě nepodceňuji riziko trombózy, ale očkování proti covidu doporučuji,“ říká MUDr. Petr Dulíček

15. červen 2021

Obavy z toho, že očkování proti koronaviru může způsobit krevní sraženiny a v některých případech vést až k úmrtí, ve světě rostou. Problémy se objevily v Evropské unii u několika desítek lidí, kteří dostali vakcínu britsko-švédského výrobce AstraZeneca. 

Doc. MUDr. Petr Dulíček, PhD. hovoří v naší radioporadně na téma: hemostáza a příznaky trombózy nejen po očkování proti covidu-19.

Doc. MUDr. Petr Dulíček, PhD. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Doc. MUDr. Petr Dulíček, PhD.

Odborník ze IV. interní hematologické kliniky ve Fakultní nemocnici Hradec Králové pracuje jako vedoucí centra pro trombózu a hemostázu. V oboru působí 30 let. Je místopředsedou České společnosti pro trombózu a hemostázu. Publikoval desítky odborných textů v zahraničních i českých časopisech.

Lékaři stojí před rozhodnutím, zda pacienty očkovat navzdory riziku krevních sraženin.

„Já bych očkování doporučil. Ale konečné rozhodnutí je na pacientovi," uvádí Petr Dulíček, vedoucí centra pro trombózu a hemostázu v královéhradecké fakultní nemocnici.

Uznávaný odborník na poruchy srážlivosti krve vede také hematologickou poradnu. Pacientům by vakcínu nedal jen v případě, kdy by z očkování měli velký strach. „Nebo pokud by měli akutní trombózu, třeba v posledních třech týdnech."

Čtěte také

Na vyšetření za ním už dorazili i pacienti, kteří zpozorovali příznaky trombózy. „Po očkování se u nich objevily imunitní problémy hematologického typu. Nemáme žádné jiné vysvětlení než informaci o vakcinaci. To ale ještě neznamená, že problémy byly spojené s očkováním," upozorňuje Petr Dulíček.

Úřady i odborníci upozorňují, že výhody očkování stále převažují na riziky. „Pokud bych měl vakcinovat své pacienty a dostal tento druh vakcíny, budu ho s čistým svědomím lidem dávat. V uplynulém roce jsme na spoustě případů viděli, co covid dokáže," je přesvědčený Petr Dulíček.

Celý rozhovor s Doc. MUDr. Petrem Dulíčkem, PhD. na téma trombózy a hemostázy si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.