„Tichou časovanou bombou“ je zánět hlubokých žil. Hrozí embolie, která může být smrtelná

3. říjen 2019

Máte sedavé zaměstnání nebo cestujete převážně autem? Pak vám hrozí trombóza, zánětlivé žilní onemocnění postihující převážně dolní končetiny. Její příznaky bývají nenápadné, a tak je lidé často přehlížejí. S léčbou by pacienti přitom zahálet neměli, neléčená forma může končit smrtí. 13. říjen je známý jako Světový den trombózy.

Doc. MUDr. Petr Dulíček, PhD. v naší radioporadně na téma: trombóza, to je tichý zabiják. Jaké jsou nejohroženější skupiny, příznaky, léčba a prevence.

Zánět žil, flebitida, se podle místa svého vzniku i závažnosti rozlišuje na zánět povrchových žil (tromboflebitidu) a hlubokých žil (flebotrombózu). První se typicky projevuje zarudnutím a bolestivým zatvrdnutím v průběhu žíly. Druhý na sebe nejčastěji upozorní otokem.

Při poškození cévní stěny nebo zpomalení odtoku krve dochází k jejímu srážení. V okolí sraženiny se rozvíjí zánět žíly.

Vznik křečových žil vám v radioporadně objasnil doc. MUDr. Radovan Malý, PhD.

Péče o nohy se vyplatí (ilustrační foto)

Vedoucí lékař angiocentra Fakultní nemocnice v Hradci Králové doc. MUDr. Radovan Malý, PhD. v naší radioporadně na téam: žilní nedostatečnost a křečové žíly

Zánět nejčastěji postihuje žíly dolních končetin. Na horních je vzácný a bývá obvykle spojen s poraněním žíly, například při nitrožilní aplikací léků.

Žíly přivádějí krev z tkání zpět k srdci. Transport krve ale není jedinou funkcí žil. Žilní systém je i důležitým rezervoárem. Za normálních okolností se v něm nachází až dvě třetiny celkového objemu krve. Tato tzv. kapacitní funkce je důležitá zejména v případě krvácení. Zásoby v žilním systému dokáží vyrovnat ztráty až čtvrtiny objemu krve, aniž by došlo k výraznějšímu omezení nebo narušení fungování těla.

Průměrná rychlost průtoku krve žilami je asi 80 milimetrů za sekundu. Pro srovnání, v aortě, největší tepně lidského těla, je rychlost průtoku krve asi čtyřnásobná.

Jak vzniká zánět žil

Při poškození cévní stěny nebo zpomalení odtoku krve dochází k jejímu srážení. V okolí sraženiny se rozvíjí zánět žíly. Zánět nejčastěji postihuje žíly dolních končetin. Na horních je vzácný a bývá obvykle spojen s poraněním žíly, například při nitrožilní aplikací léků.

Jaké jsou příčiny?
Rizikové faktory srážení krve - chirurgické výkony, úrazy, nádory, kouření nebo jen pouhé užívání hormonální antikoncepce.
Rizikové faktory zpomalení krevního proudu v žilách - delší upoutání na lůžko, znehybnění končetiny např. při zlomenině či poruše nervového zásobení. Dalšími faktory jsou obezita, těhotenství, srdeční selhání, pooperační infekce, vysoký věk nad 50-60 let.

Záněty žil mohou postihovat povrchové žíly pod kůží. Potom mluvíme o tromboflebitidě. Mnohem závažnějším stavem ohrožujícím dokonce Váš život je zánět hlubokého žilního systému. Tomu se říká flebotrombóza. Jeho nebezpečí spočívá v riziku uvolnění sraženin a jejich putování s krevním proudem až do plicního řečiště. Tím vzniká plicní embolie.

Blanka Malá a Doc. MUDr. Petr Dulíček, PhD. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Příčin proč dohází v žilách ke srážení krve je víc. Za splnění tří základních podmínek - zpomalení průtoku krve cévou, poškození cévní stěny a změny vlastností krve - odpovídá řada faktorů. Patří k nim například dlouhodobá nehybnost (např. při dlouhém stání nebo sezení), obezita, kouření, nádorové onemocnění nebo porucha srážlivosti krve, poranění končetin (i operací), těhotenství a křečové žíly.

Jak se žilní zánět projevuje

Zánět povrchové žíly bývá patrný na první pohled. V okolí poranění je žíla zarudlá a tvrdá. Na dotyk je teplá a bolestivá. Kůže v jejím okolí svědí.

Žilní trombóza a plicní embolie, to je tichý zabiják (ilustrační foto)

Obtíže se mohou zhoršovat při pohybu nebo při svěšení postižené končetiny. Zatvrdlá žíla může na pohmat připomínat provaz. Co je však důležité, nikdy nedochází k otoku celé končetiny.

Hlavním příznakem flebotrombózy naproti tomu je právě otok. Jeho velikost závisí na tom, v jaké výšce je žíla postižena. U zánětu lýtkových žil oteče jen okolí kotníků. Při uzávěru stehenní žíly postihuje celou končetinu. K otoku se přidává i bolest. Ta se zvyšuje při zatnutí svalů, například při došlápnutí.

Díky stagnaci krve před žilním uzávěrem se může objevit namodralé zbarvení kůže - cyanóza.

Jak se léčí zánět žil

Povrchový zánět žil i přes svůj mnohdy dramaticky vypadající obraz nevyžaduje složitou léčbu. K potlačení projevů zánětu se používají studené obklady, stažení postižené končetiny obinadlem nebo elastickou punčochou a protizánětlivé masti. Pomoci může i užívání aspirinu nebo ibuprofenu. Tromboflebitida obvykle do několika dnů ustoupí.

Co je příčinou žilní trombózy?
1. zvýšená krevní srážlivost
2. zpomalení krevního toku
3. poškození cévní stěny

V případě těžšího nebo prohlubujícího se zánětu povrchových žil vyhledejte lékařskou pomoc.

Flebotrombóza vyžaduje kvůli své potencionální nebezpečnosti energetičtější léčbu. Jejím základem jsou léky „na ředění krve" - antikoagulancia. Připravte se na to, že zůstanete v nemocnici.

Křečové žíly trápí ženy i muže všech věkových skupin. Žilní poradna s prof. MUDr. Jaroslavem Malým

prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc. v naší radioporadně na téma: křečové žíly. Jak jim předcházet a jak je léčit. 

Prvních několik dní vám lékař pravděpodobně bude podávat heparin a potom zahájí dlouhodobou léčbu warfarinem. V těžších případech se může pokusit i o rozpuštění krevní sraženiny pomocí trombolytik.

K dlouhodobým opatřením v léčbě a mírnění příznaků zánětu žil patří studené obklady a používání elastických punčoch nebo obinadel. Stažením končetiny dojde k utlačení povrchového žilního systému. Krev musí ke svému odtoku používat hluboké žíly a tím v nich zrychlí svůj průtok.

Tromboflebitida obvykle do jednoho až dvou týdnů bez následků odezní. Zatvrdnutí může přetrvávat i delší dobu po zánětu. I to ale po čase zmizí.

žena, nohy, sandály, pláž

Flebotrombóza představuje „časovanou bombu", která může kdykoliv hrozit uvolněním sraženiny a její embolizací do plic.

Masivní embolie pro Vás může být smrtelná. Proto je tolik důležitá řádná léčba zánětů hlubokých žil. Akutní stádia vyžadují pobyt v nemocnici a sledování. I po jejich odeznění se ještě několik měsíců pokračuje v léčbě warfarinem.

Opakované nebo chronické záněty žil a hromadění krve v končetinách způsobuje jejich zhoršené vyživování.

Jak se tomu všemu vyhnout

Prevence zánětů žil spočívá v omezení co největšího množství rizikových faktorů. V příhodných chvílích je vhodné mít nohy co nejvýše. Při delší nečinnosti bychom měli nohy občas (asi jednou za hodinu) protáhnout. Pomůže nám k tomu krátká procházka (např. v uličce autobusu nebo letadla) nebo jen jednoduché cvičení.

Doc. MUDr. Petr Dulíček, PhD. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Natáhněte nohy a několikrát po sobě přitáhněte špičky nahoru zase dolů. Při dlouhém stání si několikrát stoupněte na špičky a na paty. Podobného efektu lze dosáhnout i použitím elastických punčoch.

Celou radioporadnu s Doc. MUDr. Petrem Dulíčkem, PhD. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související