Křečové žíly trápí ženy i muže všech věkových skupin. Žilní poradna s prof. MUDr. Jaroslavem Malým

30. duben 2018

prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc. v naší radioporadně na téma: křečové žíly. Jak jim předcházet a jak je léčit. 

Křečové žíly patří mezi rozšířená onemocnění, v současné době je prevalence onemocnění v populaci 10-15 %. Problém varixů je ovšem u žen třikrát častější než u mužů. Hlavním rizikem významných křečových žil je chronická žilní nedostatečnost, která může vést až k bércovému vředu, méně časté jsou záněty povrchových žil a trombózy.

Příčinou vzniku křečových žil je poškození povrchního žilního systému, kdy se v povrchových žilách na nohou přestanou řádně uzavírat jednocestné chlopně a propouštějí krev nazpět. Tím dochází k jejich postupnému rozšiřování. Vzniknou tak křečové žíly, jak je známe.

Na poškození chlopní má určitý vliv dědičnost. Dalším faktorem je nadváha, vedoucí k větší zátěži žilního systému. Častější výskyt u žen je dán těhotenstvím. Žilní tlak v dolních končetinách v tomto období zvyšuje zvětšující se děloha.

Logo

Důležitým faktorem je také sedavý způsob zaměstnání nebo dlouhodobé stání. Krevní tok je totiž podporován takzvanou svalovou pumpou, tedy pohybem svalů, které vedou k stlačení žil a tím i k urychlení žilního toku. Sedavý způsob zaměstnání nebo naopak dlouhodobé stání a nedostatek fyzické aktivity pak vede ke zpomalení toku, a v důsledku toho pak k typickým otokům a únavě dolních končetin.

Nejčastěji jsou proto postiženi lidé pracující v kancelářích, prodavačky, kadeřnice, učitelky a podobně.

Prvními příznaky onemocnění jsou časté pocity únavy končetin, přechodné otoky, většinou v letních měsících, klidové bolesti končetin, nejčastěji v noci. Dále se objevují rozšířené žilky na dolních končetinách nebo později i typické vystouplé vinuté křečové žíly.

Nejzávažnějším stavem jsou pak změny barvy a kvality kůže, zejména ztmavnutí a zatuhnutí otoku v okolí kotníků.

prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Janou Kudyvejsovou
autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související