Co je příčinou křečových žil? Jde zejména o genetickou dispozici, říká MUDr. Svatopluk Kašpar

8. září 2015

Křečové žíly postihují každou třetí ženu a každého čtvrtého muže. Křečové žíly by se neměly zaměňovat s rozšířenými - hypertrofickými žilami sportovců, které nejsou onemocněním.

Vzhledem k tomu, že křečové žíly jsou více jak ze tří čtvrtin dědičné, není možné si křečové žíly vyjezdit na kole nebo uhnat při kopané, což patří právě mezi mýty o křečových žilách.

V naší Radioporadně vám v úterý 8. září 2015 po 11. hodině MUDr. Svatopluk Kašpar, Ph.D. z Flebocentra, odborník na cévní chirurgii, přiblíží křečové žíly, jejich léčbu a především prevenci onemocnění.

Křečové žíly jsou civilizačním onemocněním projevující se vakovitým rozšířením žil. Křečové žíly postihují povrchní žilní systém dolních končetin. Typické pro křečové žíly je, že jsou atypické, tzn., že normálně se křečové žíly objevují nejvíce na vnitřních stranách bérců a stehen.

Mimo tuto normu se mohou objevit i na místech, kde bychom křečové žíly ani nečekali, tzn. na zadní a zevní straně stehna, vysoko na vnitřní straně stehna, někdy mohou křečové žíly postihovat i oblast pohlavní.

Logo

Hlavní příčinou vzniku křečových žil je rozhodně genetika. Má-li jeden z rodičů problémy s žílami, pak potomci mají křečové žíly až v 80 procentech. V případě, že problémy mají oba rodiče, pak křečové žíly postihují potomky až v 90 procentech.

Příčiny:
Dědičnost
Stavy po zánětech žil

Rizikové faktory:
Statické zatížení dlouhým stáním a sezením
Nedostatek pohybu
Obezita
Těhotenství spíše druhé a následné
Užívání hormonálních léků s estrogeny (anitkoncepce a substituce)

Spustit audio